Wellicht trekt deze titel meteen je aandacht en denk je: “waar heeft zij het nu in godsnaam over?”
Geen paniek, ik zal je meteen geruststellen. Er zit niet écht benzine in jouw cosmetica …
Jammer genoeg zitten veel verzorgingsproducten wel tjokvol andere twijfelachtige substanties zoals reststoffen afkomstig uit de petrochemie!
Vandaag wil ik het hebben over paraffine.
Paraffine of petroleum is één van de meest gebruikte vetstoffen in schoonheidsproducten. Deze minerale oliën zijn bijproducten die ontstaan bij het vervaardigen van plastic en benzine. Ze geven je kortstondig een fijn huidgevoel en omdat ze erg goedkoop zijn, worden ze verwerkt in een heleboel cosmetica-artikelen.
Er wordt heel wat onzin verteld over minerale oliën. De ene beweert dat het gebruik ervan volkomen veilig is terwijl het volgens anderen ronduit giftig is. Zoals gewoonlijk ligt de waarheid ergens in het midden.
Petroleum is een fossiele olie die op organische wijze ontstond uit de vergane resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Op zich zou je dus kunnen denken dat het om een natuurlijk product gaat.
In tegenstelling tot wat er vaak gezegd wordt bestaat er tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen allergeen of toxisch zijn. Toch blijf ik vrij sceptisch. De ecologische impact van de grondstofwinning en het zuiveringsproces voor gebruik — de raffinage — is enorm. Bovendien is deze brandstof niet herbruikbaar. Mensen met een groen hart zoals ik zijn het waarschijnlijk met me eens dat aardolie dus best op zijn natuurlijke plaats blijft.
Helemaal onschuldig is het gebruik van minerale oliën ook niet. Ze zijn interessant bij het behandelen van een droge huid omdat ze deze bedekken met een dunne film waardoor vocht moeilijker ontsnapt — dit wordt ook occlusie genoemd — maar het veelvuldig gebruik kan het zelfherstellend vermogen van de huid wel aftakelen. Als zich teveel vocht tussen de huid en het laagje paraffine ophoopt kan dat de huidbarrière verzwakken.
Het klinkt misschien tegenstrijdig maar bij het vasthouden van teveel vocht zullen de processen die nodig zijn voor het behouden van een gezonde huid (bvb. het afschilferen van dode huidcellen) verstoord worden. Het effect kan je best vergelijken met dat van langdurig baden of het blijven zitten in een vochtige omgeving. Aanhoudend gebruik van dergelijk cosmeticaproducten, die voor een groot deel uit minerale olie bestaan, kan dus leiden tot verstopte poriën of een doffe, ruwe huid.
Bekijk dus zeker de samenstelling van een product voor je iets koopt. Staan er namen als paraffinum liquidum, petrolatum liquid, paraffin oil of liquid paraffin bovenaan in de ingrediëntenlijst, dan mag je zeker zijn dat het heel wat minerale olie bevat.
Conclusie? Af en toe een crème gebruiken met een laag percentage aan minerale olie kan helpen bij het herstellen van je huid maar overdadig smeren is eerder nefast. Zelf zal ik niet snel grijpen naar één van deze een productjes omwille van hun negatieve ecologische impact.
Recepten voor ecologische verantwoorde lippenbalsem
Een typisch voorbeeld van een product met een hoge dosis minerale olie is lippenbalsem.
Klinkt het fenomeen van een ‘lippenbalsemverslaving’ je bekend in de oren? Als je de hele dag door je lippen smeert zullen deze door de laag paraffine nog vlugger uitdrogen. Zo blijf je natuurlijk bezig! Zelf een kwalitatieve lippenbalsem maken is gelukkig erg eenvoudig. Hieronder vind je twee van mijn favoriete receptjes:
DIY Kalmerende en verzachtende lippenbalsem
Heb je last van gesprongen lippen? Volg dit eenvoudig recept en maak een verzachtende lippenbalsem!
DIY Voedende lippenbalsem
Maak een voedende lippenbalsem op basis van gele bijenwas en goudsbloemolie in slechts 2 stappen!