Voorzorgsmaatregelen

Dit moet je weten voor je begint met het bereiden van jouw verzorgingsproducten.

Lees steeds voor gebruik de voorzorgsmaatregelen en gebruiksinstructies op de productpagina van onze ingrediënten.

Sommige ingrediënten kunnen allergische reacties uitlokken: test steeds je bereiding in de elleboogplooi gedurende 48 uur om te controleren of er geen reactie (tintelingen, roodheid, ademhalingsstoornissen,….) optreedt voor je het preparaat gebruikt.

Alle cosmetische producten die een waterige fase bevatten (water, hydrolaten) zijn gevoelig voor microbiologische vervuiling. Daarom is het essentieel om hygiënisch te werken bij het bereiden van je zelfgemaakte crèmes:

  1. Reinig en ontsmet indien mogelijk met alcohol je materiaal en je verpakking.
  2. Was eerst grondig je handen of draag schone handschoenen.
  3. Vermijd contact van je handen met de bereiding en de ingrediënten. Verkies een flacon met duwpompje boven een pot.
  4. Houd zeer gevoelige preparaten koel en gebruik ze snel.
  5. Gebruik bewezen conserveringsmiddelen zoals biokons, cosgard… (respecteer de doseringen).
  6. Aarzel niet om je preparaat weg te gooien bij de geringste schimmelvorming of de geringste verschijning van onaangename geuren, veranderingen in uiterlijk…

Verhitting van bepaalde ingrediënten is soms noodzakelijk. De voorzorgsmaatregelen voor het gebruik moeten in acht warden genomen om brandwonden en spatten te voorkomen.

Je preparaten moeten zorgvuldig warden geëtiketteerd, gedateerd en buiten het bereik van kinderen warden gehouden.

Neem de aangegeven doseringen in acht. Houd tijdens de bereiding de samenstelling van je product, de gebruikte ingrediënten en de productiedatum bij.

Onze DIY cosmetische recepten op onze website en in onze documentatie zijn voorbeelden van hoe onze ingrediënten worden gebruikt; deze voorbeelden zijn geenszins onze verantwoordelijkheid.

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van etherische oliën

Gebruik etherische oliën met mate en voorzichtigheid. Etherische oliën zijn zeer krachtig.

Etherische oliën mogen niet worden aangebracht op de ogen, de oogcontouren of de oren. In geval van contact, breng een royale hoeveelheid plantaardige olie aan en spoel af met water. Raadpleeg onmiddellijk een arts. Etherische oliën moeten worden verdund voor toepassing op de slijmvliezen.

Houd etherische oliën altijd buiten het bereik en buiten het zicht van kinderen. Verwijder voor de veiligheid nooit de druppelteller uit de flacons met etherische oliën.

Sommige oliën kunnen irriterend of bijzonder gevoelig zijn. De meeste essentiële oliën worden verdund gebruikt in een plantaardige olie op de huid. Wij raden u aan om altijd een huidtolerantietest in de elleboogplooi uit te voeren gedurende 48 uur voor elk zuiver of verdund gebruik op de huid. Als u een reactie opmerkt (roodheid, irritatie, tintelingen), gebruik de bereiding dan niet.

De essentiële oliën van Engelwortel, Bergamot, Selderij, Citroen, Limoen, Lavas, Mandarijn, Sinaasappel, Pompelmoes, Verbena en Sint-Janskruid olie maceraat kunnen foto sensibiliserend zijn. Na gebruik van deze oliën, niet blootstellen aan de zon of UV gedurende 12 uur.

Sommige essentiële oliën kunnen irriterend zijn, in het bijzonder sensibiliserend of kunnen een bepaalde toxiciteit vertonen in hoge doses of bij langdurig gebruik: Knoflook, Bittere Amandel, Dille, Groene Anijs, Basilicum, Bay St Thomas, Kaneel (schors en blad), Chinese kaneel, Atlasceder, Himalaya Ceder, Komijn, Kurkuma, Cypres, dragon, Eucalyptus, venkel, wintergreen, Kruidnagel (nagel en blad), Italiaanse Helichryse, Laurier, Citroengras, Citroenmelisse, Pepermunt, Sint­-Janskruid, Nootmuskaat, Oregano, Peterselie, Grove den, Kamfer rozemarijn, Verbenon rozemarijn, Salie, Tijm met thymol, Ylang-Ylang.

Voor meer informatie over de specifieke voorzorgsmaatregelen voor elke essentiële olie, raadpleeg de productinformatie op onze website www.marionmaakt.be.

In het algemeen raden wij het gebruik van etherische olie af voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met epilepsie, mensen met overgevoeligheid of hormoonafhankelijke kanker en meer in het algemeen mensen met gezondheidsproblemen niet aan. Gebruik ook geen etherische olie bij baby’s en kinderen jonger dan 3jaar, tenzij medisch geadviseerd. Voor kinderen ouder dan 3jaar, gebruik ze alleen onder medisch toezicht.

Injecties van etherische oliën zijn ten strengste verboden.

In geval van ademhalingsproblemen of astma, vermijd het direct inademen van etherische olie. 

Combineer etherische olie niet met geneesmiddelen zonder medisch advies.

Raadpleeg een arts voor een therapeutische indicatie of orale behandeling. Etherische oliën moeten warden verdund op een drager zoals olie, honing, suiker of neutraal tablet voor oraal gebruik.

In geval van accidentele inname, slik enkele lepels plantaardige olie in om de etherische olie te verdunnen, neem contact op met een antigifcentrum en raadpleeg een arts.

In geval van twijfel of vragen, aarzel niet om een arts om advies te vragen.

De informatie over etherische oliën die beschikbaar is op onze website wordt louter ter informatie verstrekt. Zij vertegenwoordigen de synthese van ons opzoekingen uit verschillende literatuur en opleidingen over aromatherapie.

In geen geval geven wij medische informatie of kunnen wij onze aansprakelijkheid aanvaarden.