Zo maak je zelf een natuurlijke deodorant! - Marion Maakt

Zo maak je zelf een natuurlijke deodorant!

Er zijn heel wat recepten te vinden voor natuurlijke deo’s op het web. De meeste bevatten een hoge dosis baking soda en hoewel deze natuurlijke en veilige stof heel efficiënt is in het bestrijden van vervelende geurtjes, kan ze zorgen voor irritatie bij gevoelige huidtypen.

Onze talgklieren scheiden een licht-zure stof af die bescherming biedt tegen uitdroging en externe agressies zoals milieuvervuiling. Als deze barrière, de zogeheten zuurmantel, wordt aangetast kan je last krijgen van een branderig gevoel of nog erger, jeuk! De zuurtegraad van ons huidoppervlak heeft een gemiddelde pH-waarde tussen de 4,5 à 5,5. Baking soda daarentegen is met 8 à 10 pH een basische stof en heeft een lagere zuurtegraad. De natuurlijke pH-balans van onze huid kan er door worden verstoord en een rode, prikkelende uitslag veroorzaken onder de oksels.

Bij een stevige, zelfregulerende huid is het mogelijk dat dit onevenwicht niet als hinderlijk wordt ervaren waardoor je dus probleemloos een deodorant met baking soda kan gebruiken zonder de onaangename neveneffecten te ondervinden. Helaas, niet iedereen is gezegend met zo’n sterke huid.

Heb je net zoals ik een gevoelige huid dan is mijn nieuw, uiterste mild recept, met een minimumpercentage baking soda, een ware aanrader. De lage dosering corrigeert de hogere zuurtegraad van sensicare, het conserverende ingrediënt en laat toe zelf een zachte, doeltreffende deodorant te produceren met een pH-waarde van circa 5,5.

Zelf een milde, natuurlijke deodorant maken?

Hieronder vind je een overzicht van de werkzame stoffen in mijn DIY-deodorant:

Triethyl citrate of citroenzuurester is een plantaardige stof die de aanmaak van bacteriële enzymen afremt om zo de vorming van geurtjes te voorkomen zonder hierbij de natuurlijke transpiratie te verstoren.

Toverhazelaar hydrolaat heeft zuiverende en antibacteriële eigenschappen. Bovendien wordt het ook gebruikt bij het bestrijden van roodheid en jeuk.

Zinkricinoleaat is het zinkzout van ricinolzuur, een belangrijk vetzuur dat voorkomt in castorolie die vooral bekend als ingrediënt van natuurlijke haarproducten en wordt verkregen uit de zaden van de wonderboom. Dit zout absorbeert geurmoleculen en neutraliseert vervelende luchtjes.

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.