De huidbarrière, de gatekeeper van je huid - Marion Maakt

De huidbarrière, de gatekeeper van je huid

Een skincare routine is een persoonlijke aangelegenheid: je huidtype is namelijk even uniek als een vingerafdruk, dus niet elk product is even geschikt voor iedereen. Een vaak voorkomende oorzaak van huidproblemen is het gebruik van verkeerde of slechte cosmetica die de belangrijke huidbarrière uit balans brengen. Zo gebruiken mensen met een vet of olieachtig huidtype dikwijls producten met een hoge dosis agressieve stoffen die hun huid volledig uitdroogt en proberen ze oneffenheden met agressieve scrubs weg te schuren, wat een averechts effect heeft.

Maar niet alleen slechte cosmetica kan een negatief effect hebben op onze huidbarrière. De natuurlijke huidbalans wordt immers dagelijks bedreigd en ernstig verstoord door allerlei negatieve factoren zoals een slechte luchtkwaliteit, blootstelling aan blue light van de vele beeldschermen, dagelijkse stress, slaaptekort, te veel zon, hormonale schommelingen en een ongezonde levensstijl. De huidbarrière in balans houden is dus essentieel. Maar waarom precies?

De huidbarrière met haar gouden trio

Je huid is met haar bijna twee vierkante meter oppervlakte en ruim 16% van ons lichaamsgewicht ons grootste orgaan en bestaat uit drie lagen: de onderhuid, de lederhuid en het epidermis, of opperhuid. Ik wil het vooral over die laatste hebben. De opperhuid bestaat uit een 'heilige drievuldigheid' die de gezondheid van de huid bepaalt:

1. De hoornlaag

De buitenste component kennen we als de hoornlaag, of het stratum corneum. Die wordt gevormd door dode cellen die als rijen dakpannetjes gerangschikt zijn, met daartussen laagjes huideigen vetten die werken als een soort samenhoudende lijm. Ze functioneert als onze huidbarrière die ons beschermt tegen kwalijke invloeden van buitenaf en vormt als het ware een muur die slechte micro-organismen, toxines, vervuilende en irriterende stoffen op afstand houdt.

2. De zuurmantel

Op die hoornlaag bevindt zich een lichtzure mantel van zweet en talg die zorgt voor een natuurlijke voeding en een ideale zuurgraad — of pH-waarde — heeft tussen 4,5 en 5,5. Die is nodig voor de goede werking van de enzymen die op hun beurt zorgen voor een natuurlijke vernieuwing van onze huidcellen en de eliminatie van schimmels en slechte bacteriën. Te hoge of lage pH-waarden veroorzaken een droge en schilferige huid en beletten de natuurlijke aanmaak van de ‘lijm’ in de hoornlaag.

3. Het microbioom

In deze zuurmantel leven zowat acht miljoen microben per cm², het microbioom of huidflora genoemd. Ze weren schadelijke indringers en versterken de natuurlijke huidbarrière.

Een huid in slechte conditie wijst op een onevenwicht van dit gouden trio: hoornlaag, zuurmantel en/of microbioom. De verstoring van één van deze drie kan vervelende kwalen tot gevolg hebben die bovendien op elkaar inwerken. Zo leidt een té alkalische zuurmantel tot problemen voor het microbioom, omdat goede bacteriën niet gedijen in een dergelijke omgeving en de aantasting van onze zuurmantel zorgt er bovendien voor dat de lijm, die in onze hoornlaag de dode huidcellen op hun plaats houdt, moeilijker wordt aangemaakt.

Hoe breng je de huidbarrière terug in balans?

Deze vraag is jammer genoeg niet in 1,2,3 te beantwoorden. Zoals hierboven omschreven zijn er verschillende facetten die de gezondheid van de huidbarrière bepalen. Ik ben grote voorstander van een holistische aanpak en geloof niet dat cosmetica hét wondermiddeltje is om al je huidproblemen aan te pakken. Wat ik wel geloof, is dat het een belangrijk puzzelstukje kan zijn in het behoud van een gezonde huid. Waar slechte cosmetica veel schade kan berokkenen, kan goede cosmetica een eerste stap zijn om de huidbarrière terug in balans te brengen.

'Goede cosmetica' is cosmetica boordevol pure ingrediënten die de huid ondersteunen en herstellen. Bij mijn recepten ligt de focus altijd op het in balans houden van de opperhuid met haar hoornlaag, zuurmantel en microbioom.

Ook onze cosmeticalijn bestaande uit Jannie, onze purifying cleanser en Elien, onze plant-powered moisturizer zijn ontwikkeld vanuit deze filosofie. Ze zijn bijzonder geschikt voor een (acne)gevoelige of geïrriteerde huid. Wil je deze producten eens uitproberen of er meer over te weten komen, bezoek dan deze pagina.

 

Warme groet

Marion

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.