Wat is natuurcosmetica? En wanneer is een product natuurlijk? - Marion Maakt

Wat is natuurcosmetica? En wanneer is een product natuurlijk?

Natuurcosmetica, natuurlijke ingrediënten, 100% natuurlijk, ... Het zijn termen die de laatste jaren rasechte buzzwoorden werden. Maar zijn we ons eigenlijk wel bewust van wat dat betekent 'een natuurlijk product'? Tot op de dag van vandaag is er geen eenduidige definitie en werd de term 'natuurlijk' nog steeds niet wetmatig gedefinieerd. Ook termen als 'bio' en 'ecologisch' zijn overigens niet beschermd door de wetgeving en mogen door iedereen gebruikt worden.

In de wereld van natuurcosmetica wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten natuurlijk. We gaan hier graag wat dieper op in.

Natuurlijke ingrediënten

Wanneer ingrediënten rechtstreeks uit de natuur komen en verder geen chemische processen ondergaan, spreken we over natuurlijke ingrediënten. De structuur blijft op die manier behouden, omdat je de chemische eigenschappen van je ingrediënt niet wijzigt. Fysische wijzingen zijn wel mogelijk: je kan bijvoorbeeld een vrucht uit de natuur halen, deze koud persen en op die manier een natuurlijke olie verkrijgen. Voorbeelden van ingrediënten die vaak natuurlijk zijn: (essentiële) oliën, distillaten, kleien, waxen, plantaardige boters, etc.

Natuurlijke afgeleiden

Natuurlijk afgeleide ingrediënten kennen hun oorsprong in de natuur en zijn hierna onderworpen aan een chemische reactie. Het chemisch bewerken is nodig om tot de juiste eigenschappen te bekomen, bv. door het toevoegen van water. Het bekendste voorbeeld hier zijn emulgatoren, maar ook conserveringsmiddelen behoren vaak onder natuurlijke afgeleiden.

Natuur-identieke ingrediënten

De laatste categorie is ook meteen de meest controversiële. Bij natuur-identieke ingrediënten worden de natuurlijke kenmerken synthetisch nagebootst in een lab. Je werkt dus niet langer met producten die puur natuur zijn, maar die wel dezelfde moleculaire structuur hebben. De vraag is hier of je deze ingrediënten wel als echt natuurlijk kan beschouwen. Daartegenover staat wel dat dit een duurzame oplossing kan bieden. Als je weet dat er veel vraag is naar bv. citroenzuur, is het dan niet duurzamer om met natuur-identiek citroenzuur te werken?

Pas op met greenwashing

Bedrijven groot en klein plaatsen maar wat graag woorden als 'natuurlijk', 'milieuvriendelijk', en 'duurzaam' op hun verpakking. Vaak is dit echter een marketing trucje om verkoop te boosten. Talloze bedrijven doen op die manier aan greenwashing, of groenwassen: ze doen zich maatschappelijk verantwoordelijker voor dan ze eigenlijk zijn. Dit wordt vaak gedaan door de minimale hoeveelheid aan natuurlijke ingrediënten in een product te benadrukken. Het gaat hier dus zeker niet over natuurcosmetica.

Wil je dus enkel werken met echte natuurcosmetica, dan kan je op enkele dingen letten. Zo zijn er enkele labels die gebruikt kunnen worden zoals COSMOS en NaTrue. Deze certificeringen zijn echter vrij prijzig en dus niet weggelegd voor elke (kleine) ondernemer. Ook kan je een mobiele app gebruiken om producten na te gaan. De Yuka app vertelt je hoe gezond een product is en met de INCI app kan je de samenstelling van cosmetische producten nagaan. We moeten hier wel bij vermelden dat de resultaten van dergelijke apps niet 100% accuraat zijn en best met een korrel zout genomen worden. In mijn boek De natuur op je huid ga ik hier ook dieper op in.

Daarnaast kan je ook de ingrediëntenlijst van een product bekijken. Enkele red flags zijn woorden zoals paraffine, microplastics, polyethylene glycol, parabenen, aluminium chloride, ftalaten, triclosan, phenoxyethanol en methyl(chloro)isothaizolinone. Ook hier ga ik in mijn boek De natuur op je huid dieper op in.

Natuurlijk bij Marion Maakt

Bij Marion Maakt proberen we zo vaak mogelijk gebruik te maken van puur natuur ingrediënten. Onze plantaardige en etherische oliën vallen bijvoorbeeld onder deze categorie. Wanneer dit niet mogelijk is, grijpen we terug naar natuurlijke afgeleiden. Onze Sensicare (conservering) en PolyAquol 2W (emulgator) zijn hier voorbeelden van: twee onmisbare grondstoffen om kwalitatieve cosmetica te maken die lang houdbaar is en je daardoor ook langer veilig kan gebruiken.

De natuur-identieke ingrediënten proberen we zoveel als mogelijk te vermijden. Toch kunnen we er soms niet omheen. Onze kleurpigmenten bijvoorbeeld worden natuur-identiek nagemaakt in een lab. Het is namelijk zo dat deze puur natuur vaak (te) vervuild raken bij de ontginning ervan. Bovendien zijn we het bij Marion Maakt niet eens met de manier waarop deze ingrediënten vaak uit de natuur worden ontgonnen (slechte werkomstandigheden en zelfs kinderarbeid). Uiteraard zijn de pigmenten conform de natuurcosmetica-regels en mogen ze dus met een gerust hart in jouw natuurcosmetica verwerkt worden. Over controversiële ingrediënten hoef je je tevens geen zorgen te maken. Marion Maakt is resoluut tegen het gebruik en aanbieden van dergelijke ingrediënten in haar gamma.

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.