Is je eigen cosmetica maken écht goedkoper? - Marion Maakt

Is je eigen cosmetica maken écht goedkoper?

We moeten er geen doekjes om winden: het leven wordt fors duurder. Eerder dit jaar zagen we stijgingen van de benzine, maar ook onze gas- en elektriciteitsrekening moet eraan geloven. En dan hebben we het nog niet over een bezoekje aan de supermarkt waar de prijzen gemiddeld 12% stegen. Geen wonder dat we massaal gaan besparen op allerlei zaken, waaronder ook op cosmetica. Maar wist je dat het maken van je eigen cosmetica niet enkel leuk maar ook nog eens goedkoper is dan kant-en-klare alternatieven?

Eén aankoop, meerdere producten

Zelf aan de slag gaan met natuurlijke ingrediënten wint de laatste jaren alsmaar aan populariteit. Dat verbaast niet als je weet dat consumenten steeds sceptischer zijn: we willen weten waar onze producten vandaan komen en wat erin verwerkt zit. Daarnaast kan je met DIY cosmetica de producten volledig op jouw behoeften afstemmen. We moeten je niet meer vertellen dat natuurlijke producten tevens goed zijn voor je huid. Maar wat velen nog niet weten is dat je ook nog eens flink kan besparen als je zelf je cosmetica producten maakt. Hoe dat kan? Dat tonen we graag aan de hand van enkele voorbeeldjes.

Dagcrème

Ingrediënt Benodigde hoeveelheid (1 bar) Prijs
Arganolie (100ml) 6g € 12,90
Shea / karite boter (100g) 4g € 5,90
PolyAquol (50g) 2,5g € 6,95
Sensicare conservering (20g) 0,5g € 4,79
Groene thee hydrolaat (200ml) 34,85g € 9,50
Repair'activ (20g) 0,75g € 7,97
Allantoïne (25g) 0,25g € 3,90
Xanthaangom (20g) 0,15g € 2,95
Plantaardige glycerine (100ml) 1g € 3,60

Voor de ingrediënten van een DIY dagcrème betaal je bij Marion Maakt € 58,46. Deze ingrediënten koop je echter in bulk aan, waardoor je deze meermaals kan gebruiken. Als je het groene thee hydrolaat tweemaal koopt, kan je voor € 67,96 maar liefst 10 dagcrèmes maken aan een prijs van € 6,80 per stuk. Dat is een pak goedkoper dan kant-en-klare natuurcosmetica. Ontdek het dagcrème recept hier.

.Lippenbalsem

Ingrediënt Benodigde hoeveelheid (1 balsem) Prijs
Goudsbloem maceraat (100ml) 6,5g € 10,75
Gele bijenwas (50g) 2,1g € 6,50

Een eenvoudige maar doeltreffende lippenbalsem maak je met slechts twee ingrediënten. Gezien je de ingrediënten ook hier in een grotere hoeveelheid aankoopt, kan je met de aangekochte hoeveelheden 15 (!) lippenbalsems maken voor slechts € 17,25 (+ de kost van een eco of PET omhulsel). Dat is € 1,15 per balsem. Voor een natuurlijke lippenbalsem van gelijkaardige kwaliteit betaal je al snel € 5 à 10. Je vindt het lippenbalsem recept hier.

Haarmasker

Ingrediënt Benodigde hoeveelheid (1 masker) Prijs
Brandnetelpoeder (100g) 1 theelepel (3g) € 9,90
Rhassoul klei (200g) 2 theelepels € 5,90
Etherische olie citroengras (10ml) 3 druppels € 5,90
Plantaardige glycerine (100ml) 1 theelepel € 3,60

Je haar boosten met een versterkend haarmasker? Ook hiervoor kan je met slechts enkele ingrediënten zelf aan de slag! Voor een totaalprijs van € 25,30 maak je al snel 15 à 20 maskers, wat neerkomt op ongeveer € 1,5 per haarmasker (dat trouwens ook gebruikt kan worden voor je gezicht). Ontdek het recept voor haarmaskers hier.

Zero waste

Zoals je ziet is het maken van je eigen cosmetica erg voordelig, omdat ingrediënten meermaals te gebruiken zijn. Bij bovenstaande receptjes gebruik je ook vaak niet alles in dezelfde hoeveelheid, en zullen er vaak enkele restanten zijn. Gelukkig is het zo dat ingrediënten gebruikt kunnen worden voor meerdere producten of toepassingen. Je zal dus niet snel met verspilling te maken hebben. Zo zie je maar; natuurlijke ingrediënten en zero waste zijn een match made in (eco) heaven.

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.