Zo belangrijk is de pH-waarde van je verzorgingsproducten - Marion Maakt

Zo belangrijk is de pH-waarde van je verzorgingsproducten

De kans is groot dat de term ‘pH-waarde’ je eerder doet terugdenken aan lang vervlogen lessen Chemie op de middelbare school dan dat je het associeert met verzorgingsproducten & jouw huid.

Toch is het superbelangrijk dat je hier rekening mee houdt als je zelf de keuken induikt om je eigen producten te maken. Want een te hoge of te lage pH-waarde kan acne, irritaties, roodheid en droge plekken op je huid veroorzaken.

De impact van de pH-waarde van verzorgingsproducten op jouw huid

Wat is dat nu ook alweer, die pH-waarde? We beginnen met een kleine recap van die chemieles van hierboven. De pH-waarde geeft aan hoe zuur (0<7) of basisch (>7) een bepaalde oplossing is. Om je een idee te geven: citroensap heeft een zuurtegraad van 2 pH, ammoniak is goed voor 11,5 pH.

In een vorige blog had ik het al uitgebreid over de huidbarrière en de 3 lagen waaruit onze huid is opgebouwd. Eentje daarvan is de zuurmantel: een lichtzure mantel van zweet en talg op je opperhuid die zorgt voor een natuurlijke voeding en die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze zuurmantel heeft een ph-waarde van rond de 5,5.

De pH-waarde van onze huid is niet constant. Als je cosmetica gebruikt met een te hoge of een te lage pH-waarde, dan kan dat zorgen voor ontstekingen, droge plekken of puistjes. Bijkomend gevolg: de zuurmantel raakt verstoord en daardoor sneuvelen ook de goede bacteriën die leven op je huid. En dat zie je duidelijk aan de buitenkant: je krijgt een huid die niet in topconditie is én die sneller verouderd. Uiteraard zijn er nog andere factoren die meespelen, zoals stress, slechte voeding en te weinig slaap.

De ideale pH-waarde van cosmetica

Je hebt niet al die factoren zelf in de hand. Maar de pH-waarde van je zelfgemaakte producten, die kan je wel monitoren en bijsturen:

Idealiter hebben cosmetica en verzorgingsproducten dezelfde pH-waarde als de zuurmantel van je huid: om en bij de 5,5 pH (tussen de 4,5 - 6 is oké)

De ideale pH-waarde van haarverzorgingsproducten

“En hoe zit dat dan bij de producten die ik maak om mijn haar mee te verzorgen, Marion?”

Ook voor haarverzorgingsproducten is de pH-waarde een belangrijk aandachtspunt. Want in tegenstelling tot je huid heeft je haar geen zelfherstellend vermogen.

Gebruik je lange tijd producten met een te hoge of te lage pH? Dan ga je je haar daarmee blijvend beschadigen. Je haar gaat opzwellen, dat komt omdat de haarschubben zich onvoldoende kunnen sluiten. Gevolg: je haar gaat knopen, is vatbaarder voor statische elektriciteit, laat zich moeilijk in model brengen en gaat uiteindelijk zelfs afbreken. En dat wil je natuurlijk niet.

Onze haren zijn zuurder dan onze huid: hun pH-waarde schommelt tussen de 3,5 en de 5,5. Voor haarverzorgingsproducten is het dus een goed idee om daarop te mikken.

 

  • Heb je droog haar dat amper glanst? Gebruik dan zeker geen shampoo op basis van zeep of natriumbicarbonaat, maar kies voor een huidneutrale shampoo bar of shampoo.
  • De hardheid van het leidingwater heeft ook een invloed op de conditie van je haar. Het water dat uit de kraan komt, bevat nogal wat mineralen die je haar uitdrogen. Daarom is het een goed idee om af en toe na te spoelen met een hydrolaat. Da’s een bloemen- of kruidenwater met een goede zuurtegraad, dat je haar terug in balans brengt. Op de webshop vind je ze terug in handige sprayflessen.

Zelf de pH-waarde van je producten meten

Je bent klaar met DIY’en: wat nu? Better safe than sorry: test altijd even de pH-waarde voor je het op je huid of haar gaat aanbrengen. Dat kan makkelijk door pH-papier te gebruiken. Scheur een klein papiertje van de strip, doe er een beetje product op, wrijf het weg met je vingers en kijk welke kleur de strip heeft. De strip moet de kleur krijgen die op de pH-meter overeenkomt met een pH van rond de 5,5 (tussen 4,5 - 6 is oké).

Help, mijn pH-waarde is te hoog of te laag!

 

  • Is je pH-waarde te hoog? (7 of meer - groen/blauw op de teststrip). Voeg dan één druppel vloeibaar citroenzuur toe (opgelet: niet hetzelfde als citroensap!). Roer goed door, test opnieuw en ga daarmee door tot de pH-waarde rond de 5,5 zit (minimum 4,5, maximum 6)
  • Is je pH-waarde te laag? (minder dan 4,5 - oranje/rood op de teststrip). Voeg dan één druppel vloeibaar natriumbicarbonaat toe. Roer goed door, test opnieuw en ga daarmee door tot de pH-waarde rond de 5,5 zit (minimum 4,5, maximum 6)

Weet je niet goed hoe je citroenzuur & natriumbicarbonaat vloeibaar maakt? Dat lees je telkens bij het product in kwestie onder de tab ‘dosering’.

Koudwatervrees? Volg één van onze DIY-workshops

Met deze blog heb ik je hopelijk overtuigd dat het belangrijk is om de pH-waarde van de verzorgingsproducten die je maakt in de gaten te houden. Veel succes ermee!

Warme groet,

Marion

P.S: Voel je je na het lezen een beetje overweldigd en weet je niet goed hoe je eraan begint? Dan kan het misschien nuttig zijn om je in te schrijven voor één van onze DIY workshops. Tijdens de workshops face care en hair care maak je niet alleen verschillende natuurlijke producten from scratch, de lesgever demonstreert ook uitgebreid hoe je de pH-waarde kan testen en bijsturen.

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.