Kunnen vrouwen en mannen dezelfde cosmetica gebruiken? - Marion Maakt

Kunnen vrouwen en mannen dezelfde cosmetica gebruiken?

Hoewel skincare, make-up en self care in zijn geheel vaak als iets typisch vrouwelijk worden gezien, willen we met Marion Maakt juist de nadruk leggen op het gebrek aan verschil tussen gender gedefinieerde cosmetica. Een product hoeft niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk te zijn. Ons uitgangspunt is dat cosmetica iets heel subjectief en persoonlijk is. Afhankelijk van jouw eigen smaak én huidtype kies je voor het ene of andere product. Maar wat zegt de wetenschap? En hoe belangrijk zijn voorkeuren nu écht in het cosmetica proces? Wij zochten het uit voor jou!

Wat zegt de wetenschap?

Onze huid is allemaal uit dezelfde eenheden opgebouwd. De realiteit is wel dat er nu eenmaal een verschil is tussen mannen- en vrouwenhuid. Bij de mannen is de huid namelijk doorgaans 10 à 20% dikker, hebben zij vaak grotere poriën en kampt een man al sneller met een vettige huid. De baardgroei van mannen is natuurlijk ook een niet onbelangrijk detail. Verder hebben mannen het geluk dat zij minder snel rimpels krijgen, al zullen deze wel duidelijker aanwezig zijn eens ze hun opmars maken.

Oké, let's recap: mannen hebben dus een iets andere huid. Maar wat betekent dit juist voor het gebruik van skincare producten? Moeten mannen dan speciaal ontwikkelde producten gebruiken? Het antwoord is nee. Hoewel er vaak reclame wordt gemaakt voor 'for him' of 'for her' producten, gaat het in wezen vaak om hetzelfde product (hello, verkoopspraat). Het is veel belangrijker om te kijken naar de specifieke noden van jouw huid in plaats van naar jouw geslacht.

Waar het dus op neerkomt is het juiste product voor jouw type huid kiezen. Heb je een vettige huid? Dan zal je naar specifieke producten voor een vettige huid moeten zoeken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld acne of een droge huid.

Wat is dan wél het verschil tussen for him en for her producten?

Oké Marion, als er geen verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke producten, waarom bestaan er dan verschillende lijnen voor beide genders? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: hoewel het product an sich vaak weinig verschilt, wordt er qua geur en verpakking gekeken per gender. Een vrouwen crème zal misschien naar lotusbloemen ruiken terwijl de mannelijke variant een iets meer neutrale of sportieve geur zal hebben. Nochtans kan een vrouw net van een sportief geurtje houden en zijn er tal van mannen die de geur van bloemen appreciëren. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur en smaak.

Het is maar hoe je je product in de markt zet. Denk bijvoorbeeld aan het hele Leo en Olé koekjes verhaal. Volledig hetzelfde product volgens een undercover reportage van Voor Hetzelfde Geld, maar het in de markt zetten ervan is allesbepalend.

Zeg vaarwel aan stereotypen

De vervaging tussen mannelijk en vrouwelijk zien we niet enkel in de cosmetica wereld steeds meer vervagen. Ook als we kijken naar de evolutie van mode de laatste jaren, zien we dat unisex en gender neutrale kleding aan terrein wint. Zowel vrouwen als mannen willen niet langer in een hokje geduwd worden en zichzelf ten volle kunnen uitdrukken, onder andere door gebruik te maken van specifieke kledij of make-up. Ons advies is dan ook: volg vooral je hart (en je huid ;-) ) en be your authentic self.

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.