Je huid voeden of hydrateren: wat is het verschil? - Marion Maakt

Je huid voeden of hydrateren: wat is het verschil?

“Marion, wat is eigenlijk het verschil tussen voeden en hydrateren?”

Dat is een vraag die regelmatig in mijn mailbox of DM’s op Instagram landt. Wie weet kwam jij ook wel op deze blog terecht door diezelfde vraag aan Google te stellen? (in dat geval: welkom!)

Voeden en hydrateren zijn 2 termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die niet (helemaal) hetzelfde betekenen. In het kort komt het hierop neer:

  • Voeden helpt om je huidbarrière te herstellen, wat er dan weer voor zorgt dat je huid vocht beter vasthoudt
  • Hydrateren gaat je voorraad vocht opnieuw aanvullen, zodat je huid in topconditie blijft

Voeden en hydrateren: zelfs de Romeinen deden het al!

Vochtinbrengende crèmes bestaan al bijna even lang als de mens zelf. Wist je dat er bij opgravingen in Londen ooit een gezichtscrème uit het Romeinse tijdperk is gevonden? De archeologen ontdekten dat die onder andere dierlijke vetten, zetmeel en het minerale pigment tinoxide bevatten. 3 ingrediënten die niet toevallig zijn gekozen. Want ze zorgen voor een beschermende laag op de huid én een matte look. Bijna 3.000 jaar later vind je soortgelijke ingrediënten nog altijd terug in de modernere versies van onze dag- en nachtcrèmes.

Waarom is het een goed idee om je huid te voeden en te hydrateren?

Wil je graag dat je huid er niet alleen gezond uitziet, maar ook fijn aanvoelt? Dan is smeren een bijzonder goed idee. Zo bescherm je je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf:

  • UV-stralen van de zon
  • Vervuiling zoals uitlaatgassen, sigarettenrook…
  • Droge lucht
  • Koude temperaturen

Voeden en hydrateren: wat is het verschil & hoe werkt het?

Voedende en hydraterende crèmes hebben hetzelfde doel: de vochtbalans van je huid op peil brengen. Maar ze doen dat wel op verschillende manieren:

  • Voeden helpt de lipidenbarrière van je huid om te functioneren als een beschermende laag. Deze laag helemaal aan de oppervlakte van je huid houdt de goede dingen (hydratatie) binnen & de slechte (schadelijke invloeden van buitenaf) buiten. Is je lipidenbarrière in topconditie? Dan gaat je huid ook beter vocht vasthouden.

Voeden is altijd een goed idee, maar zeker als je een droge huid hebt (= huidtype)

  • Hydrateren werkt dan weer in op de hoornlaag, die voor 20 tot 30% uit water bestaat. Ligt dat percentage lager? Dan is de hoornlaag gedehydrateerd. Je huid gaat er dan droog, dof of schilferig uitzien. Je gebruikt dan best een product dat je reserves terug aanvult.

Met hydrateren doe je nooit kwaad, zeker als je een vochtarme huid hebt (= conditie van je huid - wordt beïnvloed door stress, voeding, gebruik van bepaalde medicatie…)

Weke ingrediënten helpen mijn huid voeden?

  • Plantaardige oliën en boters vullen de vetten in je huidbarrière opnieuw aan. In (natuur)cosmetica wordt vaak gekozen voor bijvoorbeeld jojoba-olie, amandelolie of avocado-olie
  • Zelf ben ik een grote fan van plantaardige squalaan. Een afgeleide van olijfolie die sterk lijkt op menselijke talg. Dit bestanddeel is een echte allrounder, want het maakt je huid zacht & soepel en helpt enorm goed tegen uitdroging.

Welke ingrediënten helpen mijn huid hydrateren?

  • Glycerine is een natuurlijk bevochtigingsmiddel afkomstig van planten. Je vindt het vaak in natuurcosmetica vanwege zijn vermogen om vocht aan te trekken en vast te houden. Gevolg: het algemene hydratatieniveau van je huid krijgt een stevige boost.
  • Ook hyaluronzuur is zot van water. Wist je dat dit een bestanddeel is dat tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden? Hyaluronzuur houdt je huid lekker gehydrateerd én helpt om fijne lijntjes & rimpels te verminderen.

In de natuurcosmetica gebruiken we vaak trilzwam extract als alternatief. Dat is onder andere het geval in onze moisturizer.

  • Propanediol is een natuurlijk bestanddeel dat gemaakt is van maïssuiker. Een ingrediënt dat water naar de huidoppervlakte trekt én absoluut niet plakt. Dat maakt propanediol uitstekend geschikt voor dagcrèmes en micellaire waters.

Heb ik dan 2 verschillende gezichtscrèmes nodig?

Nope, dat hoeft niet. Er zijn heel wat goede moisturizers/crèmes op de markt die zowel voeden als hydrateren.

Say hello to Elien!

Deze plant powered moisturizer is intussen een klassieker geworden in het gamma van Marion Maakt (check al die enthousiaste reviews! ❤️)

  • crème die voedt én hydrateert (win-win, baby!)
  • met plantaardige squalaan, glycerine, trilzwamextract en propandediol

Liever DIY?

Eerder van het DIY’ende type? De Boost & Repair dagcrème is een bommetje aan plantaardige actieven die je huid een echte boost geven.

  • Geschikt voor de rijpe, gemengde of droge huid.
  • met arganolie, allantoïne, sheaboter en het prebiotica repair’activ

Waarvoor dient een serum dan?

Ook over serums wordt er tegenwoordig veel gepraat (ik bracht er onlangs zelf nog 4 op de markt ;) ) Waar dienen die dan voor? Simpel: ze geven je huid een extra boost.

Hydrate: moisturizing set

  • Combineer het Stay Balanced serum met het Glow Booster serum
  • Geeft je doffe, droge en geïrriteerde huid een gezonde glow

Liever DIY?

  • Dit hydraterend serum is geschikt voor alle huidtypes
  • Makkelijk recept dat klaar is in een handomdraai: je hebt maar een paar ingrediënten nodig

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.