Als er één ding is waar we dol op zijn in de badkamer, dan is het wel schuim. In bad, onder de douche, op ons haar en zelfs om ons gezicht mee te reinigen. Schuim = schoon, zo lijkt het wel.
Toch is schuim niet zo onschuldig als het op het eerste gezicht lijkt. Want wist je dat sterk schuimende producten je huid behoorlijk kunnen uitdrogen? In deze blog vertel ik je hoe dat precies werkt en welke alternatieven er zijn om je gezicht op een milde manier te reinigen.
Welke ingrediënten zorgen ervoor dat je gezichtsreiniger schuimt?
- De bestanddelen die ervoor zorgen dat producten schuimen, noemen we tensiden. Die verlagen de oppervlaktespanning van vloeistof. Gevolg: er ontstaat schuim, dat gemakkelijk over grote oppervlakten verspreid kan worden. Tensiden zijn zowel water- als vetbindend en spoelen vuil weg met water.
- Er bestaan verschillende soorten tensiden, de ene al milder en ecologischer dan de andere. Allemaal hebben ze verschillende eigenschappen. De ene tenside reinigt beter, terwijl de andere meer schuim zal geven.
- Hoewel natuurlijke tensiden mild zijn, vermijd ik ze liever zoveel mogelijk op de huid (en zeker op het gezicht). Zeker wanneer je al een zwakke huidbarrière hebt, zijn tensiden te krachtig.
Wat gebeurt er als je je gezicht reinigt met schuim?
Maakt een gezichtsreiniger op basis van schuim je huid proper? Zeker. Het schuim verwijdert overtollige talg en spoelt het weg met water. Ook dode huidcellen worden afgebroken.
Klinkt geweldig, right? Toch is er één groot nadeel: de bestanddelen in schuim maken geen onderscheid tussen de natuurlijke oliën die je huid nodig heeft & de oliën die mogen verdwijnen. Gevolg: ze halen ook die beschermende oliën weg en verstoren zo de pH-balans van je huid. En dat wil je natuurlijk niet, want die is essentieel voor een gezonde huid. Na het gebruik van sterke reinigingsmiddelen (denk aan producten op basis van alcohol, maar dus ook schuim) zal je dan ook merken dat je huid droog en trekkerig aanvoelt. Op termijn kan een te hoge pH-balans zorgen voor fijne lijntjes, rimpels, een doffe teint en zelfs eczeem.
Je gezicht reinigen met schuim: wel een goed idee met een vette of gemengde huid?
Is je huid gevoelig voor acne? Ook dan is een te hoge pH-balans nefast. Dat zorgt namelijk voor de groei van de acne-bacterie Propionibacterium acnes. Het resultaat: nog meer puistjes. Daarom ben ik ook bij een acne-gevoelige huid geen fan van reinigen met schuim. Heb je een heel vette huid, maar verder geen last van ontstekingen? Dan kan een reiniger met milde tenside eventueel wel een oplossing zijn.
Alternatieven voor schuimende reinigingsproducten
Eerlijk is eerlijk: het kan even zoeken zijn voordat jij jouw perfecte reinigingsroutine gevonden hebt. Uitproberen, evalueren en daarna bijsturen is de boodschap.
Op zoek naar een alternatief voor reinigen met schuim? Probeer dan de gezichtsreinigers hieronder eens.
Gezichtsreiniger op basis van olie: oleogel
Heb je last van bepaalde huidproblemen? (denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem). Dan raad ik je aan om te starten met reinigen met een oleogel.
(Dat deed ik zelf jaren geleden ook en dat was de beste beslissing OOIT voor mijn huid!)
Een oleogel is -zoals het woord doet vermoeden- een olie in gelstructuur en is relatief nieuw in de cosmeticawereld. Breng je de oleogel in contact met water? Dan transformeert hij naar een melk. Hierdoor is het easy peasy om het teveel aan olie weg te vegen met een doekje. Oleogels zijn daarom ideaal om je ‘s avonds te ontschminken.
Say hello to Jannie!
Deze Purifying Cleanser is intussen een klassieker geworden in het gamma van Marion Maakt (check al die enthousiaste reviews! ❤️)
- oleogel die je poriën grondig reinigt zonder je huid te beschadigen
- gezichtsreiniger én make-up remover in één
Liever zelf aan de slag?
Maak zelf een oleogel die je gezicht reinigt én ontschminkt met dit DIY-recept.
- Klaar in een half uurtje
- Slechts enkele ingrediënten nodig
- Voedt, hydrateert, beschermt en herstelt je huid
Gezichtsreiniger op basis van water & olie
Vind je te veel olie in je verzorgingsproducten maar niets of verdraagt je huid het niet goed? Dan kan je altijd eens een bi-fase reiniger proberen. Die bestaat uit een waterfase en een oliefase. De olie lost make-up op en het water helpt het vettige gevoel op je gezicht en oogleden te voorkomen. Ideaal voor het reinigen van een gevoelige huid.
Deze tweefasige reiniger maak je helemaal zelf
Zacht make-up verwijderen én tegelijk voeden
Kalmeert, hydrateert en beschermt je huid
Reinigingsmelk
Reinigingsmelk is een zacht & mild alternatief voor gezichtsreiniging. Het helpt onzuiverheden en make-up effectief te verwijderen zonder de huid uit te drogen. Doordat reinigingsmelk de huid gehydrateerd en gevoed achter laat, is het een uitstekende keuze voor mensen met een droge of gevoelige huid.
DIY: ultra-zachte reinigingsmelk
Win-win: mild reinigen én tegelijk diep voeden
Met jojoba- en hennepzaadolie