Maskne? Weg ermee! - Marion Maakt

Maskne? Weg ermee!

Maskne is een probleem dat even hard woekert als de Corona pandemie. Dat hoeft niet te verwonderen want maskne is een samentrekking van mask + acne: acne die veroorzaakt wordt door het dragen van een mondmasker. Het resultaat: puistjes, gevoelige plekken, pijnlijke huid, irritatie…

Hoe ontstaat maskne?

Maskne ontstaat wanneer talg wordt ‘gevangen’ in een warme, vochtige omgeving en daardoor het microbioom en de beschermende zuurmantel van de huid verstoort. De huid verliest haar barrièrefunctie, met irritaties tot gevolg.

Je huid uitgelegd

Onze huid bestaat namelijk uit drie lagen:

  • de opperhuid (epidermis)
  • de lederhuid
  • de onderhuid

Die eerste laag, de opperhuid of epidermis, is flinterdun maar speelt toch een belangrijke rol. Ze is op haar beurt samengesteld uit drie laagjes die bepalen of je huid al dan niet gezond is:

  • de hoornlaag
  • de zuurmantel
  • het microbioom

Hoornlaag: huidbarrière en vochtregulator

De buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag of stratum corneum, bestaat uit dode huidcellen die als dakpannetjes gerangschikt zijn. Hiertussen ligt een laagje van huideigen vetten die als een soort lijm de dode huidcellen samenhouden. De hoornlaag fungeert als huidbarrière en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Bovendien zorgt de huidbarrière er ook voor dat de huid niet te veel vocht verliest.

Zuurmantel: voeding

Op de hoornlaag ligt een mantel van zweet en talg die voor natuurlijke voeding zorgt. Die beschermende mantel is lichtjes zuur met een pH-waarde (zuurgraad) van rond de 5,5. Deze zuurgraad is belangrijk om verschillende redenen:

  • De enzymen die zorgen voor de natuurlijke vernieuwing van de huidcellen hebben die lichtjes zure omgeving nodig om te functioneren.
  • Ook de ‘lijm’ in de hoornlaag kan alleen aangemaakt worden in een pH-omgeving van ca. 5,5.
  • Tot slot is de pH-waarde van 5,5 belangrijk om de slechte bacteriën en schimmels die op onze huid zitten, te elimineren. De goede bacteriën gedijen dan weer uitstekend bij een zuurgraad van 5,5.

Microbioom: indringers buiten

In deze zuurmantel leven circa 8 miljoen microben per vierkante centimeter. Deze populatie van gezonde micro-organismen heet het microbioom of de huidflora. We hebben deze micro-organismen nodig voor een gezonde huid. Ze houden schadelijke indringers op afstand en versterken zo de huidbarrière.

Voorkom maskne met natuurcosmetica

Je hebt je opperhuid, bestaande uit deze drie lagen, dus meer dan nodig om
een gezonde en egale huid te krijgen, of te behouden. Als de hoornlaag, de zuurmantel of het microbioom verstoord wordt, kan dit voor allerlei vervelende huidkwalen zorgen, zoals maskne.

Het is dus belangrijk dat de cosmetica die we gebruiken focust op het in balans houden van dit trio. Dit doe je enerzijds door milde producten, maar ook enkele actieve bestanddelen kunnen de huid ondersteunen bij het verslaan van maskne.

Salicylzuur: actief bestanddeel tegen maskne

Wilgenbastextract of plantaardig salicylzuur is een van die actieve stofjes. Wilgenbast bevat het bestanddeel salicine (een glucoside van salicylzuur) dat antibacterieel, ontstekingswerend en zuiverend werkt. Het helpt de vette huid reguleren en mee-eters te bestrijden.

Let op, dit is niet hetzelfde als synthetisch salicylzuur dat je terugvindt in commerciële cosmetica. Salicine wordt door de lever omgezet in salicylzuur. Dit gebeurt echter niet via toepassing op de huid. Daarom gaat men in de cosmetica-industrie salicylzuur synthetisch namaken. In de natuurcosmetica is dat echter niet toegelaten. Synthetisch salicylzuur wordt
in de natuurcosmetica vervangen door extract uit de wilgenbast (ook wel ‘plantaardig salicylzuur’ genoemd).

Voordeel? Plantaardig salicylzuur heeft gelijkaardige eigenschappen
als de sythetische variant, zonder de irriterende bijwerkingen. Bovendien is wilgenbast ook een uitstekend product om te gebruiken bij huidveroudering. Het bevat veel tanines die samentrekkend werken en hierdoor de huid helpen verstevigen.

Ondersteunende recepten voor je huid

Dagelijkse reiniging doe je met deze ultra-zachte reinigingsmelk. Een gloednieuw recept!

Verwijder overtollige dode huidcellen en houd je poriën schoon met de exfoliërende spray op basis van plantaardig salicylzuur.

Verder is ons recept voor een hydraterend serum een goede bondgenoot in de strijd om je huid in balans te houden en te hydrateren.

Tot slot kan een reinigend maskertje af en toe zeker geen kwaad. Het is eenvoudig om je eigen detox masker te maken of je slaat twee vliegen in één klap door een Rhassoul kleimasker te maken voor huid én haar.

Ga je hiermee aan de slag? Laat het ons weten via social media @marionmaakt.

x,

Marion

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.