Hoe starten met DIY cosmetica? - Marion Maakt

Hoe starten met DIY cosmetica?

Klinkt zelf natuurlijke verzorgingsproducten jou een beetje eng in de oren? Heb je geen idee hoe te starten met DIY cosmetica? Geen zorgen. Ook wij waren ooit beginners. We delen met plezier wat je moet weten voor je begint. Lees onze drie simpele tips die jou het leven een pak makkelijker zullen maken.

Tips voor beginners

Hoe starten met DIY-cosmetica? Hier zijn 3 tips voor beginners!

 • TIP 1: Begin met eenvoudige recepten

  Start met een eenvoudig recept. Eentje waar je niet te veel materiaal of ingrediënten voor nodig hebt. En liefst ook eentje dat eenvoudig te bereiden valt, dus maar een beperkt aantal stappen heeft.

  Eigenlijk is het een beetje zoals koken. Gaandeweg ontdek je hoe fijn het is om zelf je natuurlijke verzorgingsproducten te maken. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

  Je kan bijvoorbeeld starten met een serum op basis van plantaardige olie en enkele actieven. Zoals het serum van Marion Maakt tegen hyperpigmentatie, of het serum tegen rimpeltjes en fijne lijntjes.

  Of wat dacht je van receptjes die niet veel meer inhouden dan 'alles-samengooien-opwarmen-roeren-klaar'? Ons recept voor lippenbalsem is er zo een.

 • TIP 2: Noteer iedere stap van je bereidingsproces

  Zelf verzorgingsproducten maken, is een proces van vallen en opstaan. De vergelijking met koken gaat ook hier op: het vraagt oefening. Zeker als je zelf gaat experimenteren.

  Mislukt er wel eens iets? Niet mee inzitten. Dat hoort erbij! Accepteren en verder gaan ☺. De gouden tip om te voorkomen dat je dezelfde fout twee keer maakt: schrijf iedere stap op. Dan kan je beter achterhalen waar het precies mis ging.

  De omgekeerde redenering geldt ook. Stel: je ontdekte dé perfecte combinatie van etherische olie voor jouw huid. Maar dan weet je helemaal niet meer weet wat je juist gemengd had. Vervelend toch? Ik heb wel 10 notitieboekjes vol gekribbeld met geslaagde (en minder geslaagde) experimentjes ;-). noteer stappen bereidingsproces DIY cosmetica

 • TIP 3: Hou je werkomgeving netjes

  Maak je werkplek schoon en sluit elk gebruikte grondstof meteen terug goed af. Het is best een beetje grappig om die tip neer te schrijven. Ik ben zelf nogal een chaoot. Maar je werkomgeving schoon houden is wel heel belangrijk!

  Zou jij willen dat jouw shampoo tussen de etensresten gemaakt wordt? Dat dacht ik al niet. Je hoeft je huis niet meteen om te bouwen tot een professioneel lab, maar probeer toch zo clean mogelijk te werken.
  - Was je handen goed en regelmatig.
  - Kom nooit met je handen aan de grondstoffen, maar gebruik altijd een lepeltje.
  - Maak verpakkingen en materiaal goed schoon met afwasmiddel en warm water. Desinfecteren kan ook.

  Desinfecteren doe je door een flesje met spraydop te vullen met bio-ethanol en op je materiaal en verpakking te vernevelen. Daarna veeg je ze terug droog (je wil geen restjes alcohol in jouw product) met een schone doek. Potjes en flesjes kan je uitkoken en hergebruiken.

Veel succes!

x,

Marion

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.