Niets zo vervelend als een jeukende hoofdhuid - Marion Maakt

Niets zo vervelend als een jeukende hoofdhuid

De overschakeling naar een natuurlijke gelaatsverzorging die ook uiterst mild is voor mijn huid, was op zich niet zo moeilijk. Maar haarproducten die mij verlosten van mijn jeukende hoofdhuid? Dat was een heel ander verhaal. Heb je daar ook altijd last van nadat je je haar wast met shampoo? Mijn verhaal brengt hopelijk raad.

Schuimende shampoos en jeukende hoofdhuid: sodium lauryl sulfaat en sodium laureth sulfaat

Veel shampoos bevatten sodium lauryl sulfaat of het mildere sodium laureth sulfaat. Beide zijn agressieve ingrediënten die schuimen en je haar reinigen. Daarom besloot ik om shampoos met sodium lauryl sulfaat en sodium laureth sulfaat aan de kant te schuiven. Ik merkte een enorme verbetering op, maar echt jeukvrij was ik niet. Hoe kan dit nu? Ik gebruikte de mildste producten op de markt, maar zat nog dagelijks met de handen in het haar, letterlijk en figuurlijk.

Newsflash: onze hoofdhuid is niet bestendig tegen shampoo. Euh, wat? Wel, shampoo, en wassen met schuim in het algemeen, is een uitvinding van het einde van de 19de eeuw. Het is er dus al even, maar vooral sinds de jaren zeventig worden schuimende middelen steeds meer gebruikt. En wat blijkt: ze hebben een uitdrogend effect.

No-poo-methode: stoppen met shampoo

Omdat schuim niet zo goed is voor onze hoofdhuid, en omdat ik zelfs een jeukende hoofdhuid kreeg van de mildste shampoos, stopte ik mijn haar ermee te wassen. Ik begon me in te lezen in de no-poo-methode (= stoppen met shampoo) en waste mijn haar enkel nog met water en af en toe met een kruidenspoeling. Toch bleef ik op mijn honger zitten. Mijn haar was vettig, slap en om het af te maken: mijn hoofd jeukte verschrikkelijk! Na dertig dagen was ik het beu.

Had ik langer moeten volhouden dan een maand? Waarschijnlijk. Dan zou mijn hoofdhuid weer zelfreinigend geworden zijn en zou ik misschien verlost zijn van mijn probleem. Toch ben ik weer overgeschakeld naar een milde shampoo met een lage ecologische impact. De jeuk werd beter, maar weg was ze niet.

Op zich is dat niet zo onlogisch. Je gebruikt een stof die je lichaam vreemd is. Zelfs al is deze heel mild, als je huid enorm gevoelig is, dan is het voldoende om irritatie te veroorzaken. Laat je ook niet vangen aan 100% natuurlijke shampoos, want die bestaan niet! De reinigers in zulke shampoos die, bijvoorbeeld, afkomstig zijn van kokosolie ondergaan altijd een chemische reactie zodat het product schuimt. Je raadt het al: het kan nog steeds zorgen voor een jeukende hoofdhuid.

Mijn oplossing tegen een jeukende hoofdhuid

Wat nu? Nog eens de no-poo-methode proberen en meer geduld hebben? Misschien ooit, maar niet nu. Wat dan wel? Om te beginnen: een milde shampoo met zachte actieven. Ik ontwikkelde een shampoobar met een verzachtend effect, speciaal voor een gevoelige hoofdhuid. Bovendien bevat deze shampoo enkel schuimmakers (=tensiden) die zijn toegelaten in natuurcosmetica.

Naast het wassen, smeer ik haarverzorgingsproducten met kruiden op mijn hoofd om deze te kalmeren en zo jeukvrij mogelijk te houden. Volgende receptjes brengen je de nodige verzachting.

Anti-jeuk oliemasker

Het steringrediënt in dit masker is zwarte komijnzaadolie. Het verzacht een jeukende hoofdhuid dankzij de ontstekingswerende eigenschappen en verlichtende werking op een geïrriteerde of schilferige huid.

Lees meer over dit recept

Aloë vera-gel

Gebruik deze gel voor zowel je hoofdhuid als je gelaat. Het voordeel is dan dat je geen vettig boeltje krijgt. Breng de gel aan op het hoofd en masseer even in. Combineer dit met het oliemasker van hierboven voor een optimale werking (natuurlijk wordt het dan wel vettig 😉 ). Het heeft als voordeel dat de oliën de hydraterende elementen van de gel insluiten waardoor deze goed intrekken.

Extra tip: ik zou het pepermunthydrolaat vervangen door bijvoorbeeld roomse kamille bij blond haar of lavendel bij alle haarkleuren.

Lees meer over dit recept

Haarmasker met brandnetel en rhassoulklei

Brandnetel is het kruid bij uitstek om in haarproducten te verwerken. Het is een versterkend middel voor de hoofdhuid dat haaruitval en schilfertjes bestrijdt. Ik maak er een badritueel van en smeer zowel mijn gelaat als mijn haar in met dit maskertje. Na ieder gebruik, merk ik een verschil van dag en nacht.

Lees meer over dit recept

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.