Kaarslonten

#DIV004

Deze set bestaat uit een 90 cm lange katoenen kaarsenlont en 10 metalen houders waarmee je 10 grote kaarsen kan maken.

– Lont: 90 cm (d.w.z. 10 x 9 cm)
– Diameter van de metalen houder: 2,8 mm

 

2,70

98 op voorraad

Met deze lonten maak je kaarsen die goed en lang branden. Voor een optimaal resultaat, moet je de lont eerst van een laagje was voorzien.

Dit doe je door de was van jouw keuze (eventueel in combinatie met een olie of boter) au-bain-marie te smelten (bv. plaats een glazen bokaal gevuld met de was die je wilt in een kookpot met een bodempje water en laat smelten). Eenmaal gesmolten volg je deze stappen:

  • Voeg de lont 2 min toe aan het gesmolten mengsel.
  • Haal eruit en leg hem in een rechte lijn op bakpapier. Bewaar 20 min in de diepvries. De lont moet stijf zijn.
  • Plaats de lont in de metalen houder en knijp het bovenstukje toe met een tang.
  • Plaats in de kaarsencontainer (bv. een schone glazen bokaal). Je kan eventueel met behulp van een wasknijper de lont op zijn plaats houden.
  • Smelt de was en eventuele boters/olie opnieuw. Voeg geur en kleur toe indien gewenst en giet de kaarsencontainer vol. Laten stollen en klaar voor gebruik!

 

Welke was gebruiken?

  • Soja was heeft een laag smeltpunt en kan daardoor ook gebruikt worden voor een massagekaars (minder heet). Maar ook voor een sfeerkaars is deze was ideaal. Soja was vereist geen toevoeging van boters/olie en kan op zich gebruikt worden.
  • Candelillawas is heel hard en wordt daardoor in combinatie met een plantaardige boter of olie gebruikt. Als je candelillawas op zich gebruikt, heb je meer kans op scheuren in je kaars. Candelilla is  Ideaal om kaarsen te verharden en langer te laten meegaan.
  • Bijenwas is ook vrij hard en moet gemengd worden met 10-20% plantaardige olie om barsten te vermijden. De kaarsen krijgen een subtiele honingachtige geur. Ze zijn zuinig in gebruik omdat ze langzamer branden.

 

Oliën en boters worden, in tegenstelling tot was, gebruikt om de kaars te verzachten, het smeltpunt te verlagen en het smelten te vergemakkelijken.

De precieze verhoudingen van de te gebruiken oliën of boters zijn afhankelijk van diverse factoren (soort was, soort additieven die je gebruikt, etc.). Als algemene regel geldt dat het aandeel olie of boter niet meer dan 40% mag bedragen. Wees voorzichtig, hoe meer olie of boter je toevoegt, hoe groter de kans dat de kaars snel opbrandt. Testen tot je jouw ideale formulering gevonden hebt, is de boodschap.

 

Extra tip: voeg enkele bloemblaadjes toe aan het oppervlak als de kaars nog niet volledig gestold is. #Instaproof 🙂

 

Reviews

Klant beoordelingen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Schrijf de eerste beoordeling “Kaarslonten”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang nieuwe recepten, workshops en zoveel meer in je mailbox.