180126_Marionmaakt-8.jpg

Welkom op mijn website! Zorg dragen voor jezelf en het milieu, dat is waar ‘Marion Maakt’ voor staat. Via workshops en mijn blog deel ik met jullie mijn tips & tricks om 100% natuurlijke (verzorgings)producten te maken. En dat op een duurzame en verantwoorde manier!

Anti-muggen

Anti-muggen

Vannacht werd ik wakker gehouden door een mug. Dit zette mij aan het experimenteren. Ik heb mijn ‘brouwsel’ van vorig jaar ge-fine-tuned en geef jullie een gloednieuw receptje mee voor een anti-muggen roller en spray. Uiteraard met enkel natuurlijke grondstoffen ;-).

Ingrediënten (door op de ingrediënten te klikken kom je op verschillende webshops terecht. Je kan uiteraard kiezen voor 1 webshop, maar ik geef graag enkele mogelijkheden mee): 

DSC_0337.jpg
 • 40g hydrolaat
  Ik gebruikte roos, maar dit mag ook lavendel zijn (muggen zijn geen fan van lavendel)

 • 30 druppels etherische olie
  (mijn combo: 10 druppels citroen-eucalyptus, 7 druppels echte lavendel, 7 druppels kruidnagel en 6 druppels geranium). Citronella kan uiteraard ook gebruikt worden (bv. ter vervanging van citroen-eucalyptus). Dit zijn enkele etherische oliën waar muggen een hekel aan hebben. Je kan deze mengeling aanpassen naargelang jouw smaak.

 • 6g of 120 druppels Solubol
  Solubol zorgt ervoor dat de etherische olie oplost in water. Gebruik 4 druppels per 1 druppel etherische olie. Je kan ook LV 41 gebruiken. Gebruik dan 3 druppels per 1 druppel etherische olie.

 • 30 druppels Leucidal
  Dit is het conserveringsmiddel en verschaft een houdbaarheid van +- 2 maand. Je kan ook biokons gebruiken (10 druppels). Biokons is stabieler (houdbaarheid van 3 maand), maar ruikt niet zo lekker. Door de etherische olie kan je dit deels verdoezelen.

 • 0,5g transparante xanthaangom

Bereidingswijze:

-       Doe de etherische olie en Solubol OF LV 41 in een maatbeker/kommetje. Goed roeren.

-       Voeg het hydrolaat toe. Goed roeren

-       Voeg het conserveringsmiddel toe (Leucidal of biokons) en roer opnieuw.

-       Als je een spray wilt, stop je hier. Breng over in een sprayfles. Voor een roller, ga naar de laatste stap:

-       Voeg als laatste de xanthaangom toe. Goed roeren tot alle klontertjes weg zijn. Laat bij voorkeur 15 min. staan vooraleer het over te brengen in een roller (hier (plastic) of hier (glas) ). Zo ben je zeker dat alle klontertjes verdwenen zijn.

Een precisieweegschaal, glazen maatbeker (bv. bij Dille & Kamille) en klein kloppertje (ook bij Dille & Kamille) zijn handig bij deze bereiding.

De etherische olie vervliegt vrij snel. Breng regelmatig aan om de muggen op afstand te houden.

Niet gebruiken bij zwangerschap! Etherische olie dient met grote voorzichtigheid gebruikt te worden tijdens de zwangerschap. Zo zijn sommige oliën menstruatiebevorderend of geven ze te sterke prikkels. Andere kunnen dan weer veilig gebruikt worden. Raadpleeg steeds een aromatherapeut of herborist bij gebruik van etherische olie en zwangerschap.

Ook bij kinderen is er enige voorzichtigheid nodig:

 • Bij kinderen laat je de EO van kruidnagel beter vallen. Deze is heel krachtig en gaat makkelijker irriteren. Vervang deze door meer lavendel, geranium of citroen-eucalyptus. Of gebruik enkel citronella.

 • Niet onder de zes maand gebruiken.

 • Tot drie jaar slechts 5 druppels (0,5%) etherische olie toevoegen en bij voorkeur enkel lavendel

 • Tot zeven jaar slechts 5 druppels (0,5%) etherische olie gebruiken. Bovengenoemde combinatie is oké (met uitzondering van de kruidnagel).

Gezichtsserum

Gezichtsserum