180126_Marionmaakt-8.jpg

Welkom op mijn website! Zorg dragen voor jezelf en het milieu, dat is waar ‘Marion Maakt’ voor staat. Via workshops en mijn blog deel ik met jullie mijn tips & tricks om 100% natuurlijke (verzorgings)producten te maken. En dat op een duurzame en verantwoorde manier!

Huidneutrale handzeep

Huidneutrale handzeep

Zeep was vroeger mijn grootste allergie-veroorzaker. Niet alle zeep natuurlijk, maar wel de zeep die parfum, parabenen, alcohol… bevatte en bovendien niet afgestemd was op de pH-waarde van mijn huid (meer info over de pH-waarde hieronder). Ik gebruik zelf vaak een stuk zeep (Marseille, Aleppo, Castille…), maar vind het ook fijn om een vloeibare variant te hebben.

Tijdens een van mijn workshops vroeg een deelneemster mij naar een receptje voor vloeibare handzeep. Ze wou die graag gebruiken in haar zaak. Ik ging aan het experimenteren en deel vandaag graag mijn recept met jullie. De uitdaging: ik wou een zeep zonder palmolie en helemaal vegan.

Eerst en vooral wil ik even stilstaan bij de ingrediënten:

De originele Aleppo zeep is afkomstig uit Syrië en bestaat uit olijfolie en Laurierbes-olie. Laurierbes olie heeft een bacterie-werende, schimmeldodende en antivirale werking. Bovendien is de zeep heel verzorgend voor de huid: hij droogt niet uit, bevat geen parfum en is van nature rijk aan vitamine E. Aleppo zeep is geschikt voor de gevoelige huid.

Groene Marseillezeep, of Marseille zeep vervaardigd uit olijfolie is net zoals Aleppo zeep zacht voor de huid, bevat geen geurstoffen en is vrij van additieven. De zeep minimaliseert de kans op allergische reacties en kan ook gebruikt worden door mensen die last hebben van eczeem of psoriasis. Bovendien werkt ze bacteriedodend en antiseptisch.

De witte Marseille zeep is gemaakt van palmolie. De productie van palmolie heeft nadelige ecologische, sociologische en economische gevolgen. Meer hierover lees je hier en hier. Ik probeer stapsgewijs vervangende producten te vinden voor grondstoffen waar palmolie in zit. Niet eenvoudig, want de olie zit echt (bijna) overal in! Mijn zoektocht is nog niet afgerond.
De Marseille zeep van Marius Fabre zou gemaakt zijn van duurzame palmolie. Er is echter grote twijfel of palmolie wel duurzaam kan zijn. In dit artikel kan je lezen waarom.
Gebruik je toch de witte variant, dan heb je geen xanthaangom nodig. Als je de zeep laat afkoelen, zal hij zelf indikken. Ga er dan wel eens met de mixer door om een gladde emulsie te bekomen (ik heb het recept zelf nog niet getest met de witte zeep, wel maakte ik reeds wasmiddel met witte Marseille).

Zowel Aleppo als Marseille zeep hebben hun eigen specifieke geur die afkomstig is van de plantaardige oliën waaruit de zeep gemaakt is. Dit kan in het begin een beetje wennen zijn. Ik maakte zelf de handzeep met Aleppo en ben fan van de natuurlijke aardse geur met een vleugje lavendel (etherische olie die ik toevoegde).

Wil je nog meer weten over Marseille en Aleppo zeep? Neem dan een kijkje hier.

Xanthaangom is een verdikkingsmiddel dat zowel in voeding en cosmetica gebruikt wordt. Deze gom wordt verkregen door het natuurlijke gistingsproces van een koolhydraat met de bacterie Xanthomonas campestris,. Xanthaangom is verkrijgbaar in transparante en niet-transparante vorm. Ik verkies de transparante variant omdat je dan een heldere gel krijgt (minder van toepassing in de handzeep, wel bij bv. deodorant).

Citroenzuur wordt gewonnen uit citrusvruchten of uit suiker met behulp van bepaalde schimmels. Het is biologisch afbreekbaar. Citroenzuur werkt als natuurlijk conserveringsmiddel. In de handzeep gebruik ik het zuur om de pH-waarde aan te passen aan de pH-waarde van onze huid. Onze huid heeft een licht zure mantel over zich heen die ons beschermt tegen slechte invloeden van buitenaf. Als deze zuurtemantel uit balans wordt gebracht is de huid vatbaarder voor acne, irritaties, uitdroging, beschadiging… Het is dus belangrijk dat de producten die je gebruikt, pH huid neutraal zijn (= een pH-waade van 5,5). Meer (interessante!) uitleg hierover vind je hier.
Om diezelfde reden zal je ook vaak bij handzepen uit de supermarkt het woordje ‘Citric acid’ (=citroenzuur) terugvinden op het etiket. Huid pH-neutraal wil natuurlijk nog niet zeggen dat het product ook vrij is van andere schadelijke stoffen (parabenen, parfum, paraffine…)

Amandelolie maakt de handzeep extra voedend en verzorgend. Je zou hier perfect een andere plantaardige olie kunnen toevoegen: olijfolie, jojoba-olie, druivenpitolie… Kies steeds voor de ongeraffineerde, koudgeperste (‘virgin’) variant. Deze bevat het meeste voedingsstoffen.

Ik voegde ook nog D-pahnthenol (= provitamine B5) toe voor extra hydratatie. Zeker in de winter kunnen mijn handen erg droog aanvoelen. D-panthenol houdt vocht vast en is dus ideaal bij een vochtarme huid. Daarnaast heeft D-panthenol een herstellende werking en zorgt het voor een zachte en soepele huid.

Je zou de D-panthenol kunnen vervangen door plantaardige glycerine. Glycerine werkt ook vochtinbrengend, maar is vaak uit palmolie vervaardigd. De variant zonder palmolie is  iets moeilijker te vinden. Je kan dit steeds navragen bij de producent.

Je kan ook enkele druppels Etherische olie toevoegen. Etherische olie is natuurlijk, maar dit wil niet zeggen dat je hier niet kan op reageren. Sommige mensen zijn allergisch aan bepaalde inhoudsstoffen in essentiële olie. Bijvoorbeeld Linalol en Limonene. Deze komen van nature in verschillende etherische olie voor. Kan je deze stoffen niet verdragen? Ga dan op zoek naar Etherische olie zonder dergelijke inhoudsstof. Etherische olie van lavendel wordt door de meeste mensen verdragen.

Ook bij zwangerschap is voorzichtigheid met etherische olie aangewezen. Zo zijn sommige etherische oliën bijvoorbeeld menstruatie bevorderend. In de toekomst zal ik nog een uitgebreid stuk schrijven over etherische olie. Voor nu: Ben je zwanger, dan is lavendel een veilige keuze (max. 30 druppels op 200ml handzeep).

Ingrediënten, vind je hier en hier:

 • 20 g Geraspte Aleppo of groene Marseille zeep (Ik gebruikte Aleppo). Je kan ook een blok kopen om te raspen. Zie hierboven waarom ik niet voor de witte Marseille-zeep kies.

 • 200 ml gedemineraliseerd water

 • 2,5g Xanthaangom (bij voorkeur de transparante, mooier resultaat)

 • 1 el amandelolie (of aan andere plantaardige olie)

 • 15g vloeibaar Citroenzuur ; Je kan ook de kristallen in gedemineraliseerd water oplossen en hiervan enkele gramman toevoegen (1 deel/kop kristallen bij 1 deel/kop water). Hierbij kan de voorgeschreven hoeveelheid afwijken. Wees voorzichtig en test tussendoor met een pH-meter.

 • Optioneel: 3g of 1 theelepel D-panthenol (= provitamine B5)

 • Optioneel: 20 – 60 druppels etherische olie (Ik gebruikte lavendel: verzorgend, herstellend, goed bij irritatie…)

Houdbaarheid: Ik gok op +- 3 maand. Mijn handzeep-recept is nieuw, maar ik kon geen drie maanden wachten om het te delen :). Zodra ik meer weet, pas ik het hier aan. De schimmelwerende en antibacteriële werking van de zeep werkt conserverend.

Recept:

 1. Kook het gedemineraliseerd water in een schone kookpot.

 2. Voeg de geraspte zeep toe en zet op een laag vuur. Roer tot alle vlokken opgelost zijn.

 3. Voeg de xanthaangom beetje bij beetje toe als de zeep is afgekoeld (onder de 30 graden). Goed roeren met een kloppertje. Laat +- 20 min. staan en roer/klop af en toe eens zodat alle klontertjes oplossen. De zeep zal indikken.

 4. Voeg de amandelolie, D-panthenol (optioneel) en etherische olie (bv. lavendel, optioneel) toe.

 5. Voeg als laatste het vloeibaar citroenzuur toe. De zeep zal een beetje verkleuren. Indien je een pH-meter hebt, kan je de waarde testen. Ik berekende dit voor jullie. Bij 15g vloeibaar citroenzuur kom je normaal gezien uit op een pH-waarde van 5,5 ( = huidneutraal)

 6. Giet de zeep in een pompfles van 200 ml met behulp van een trechter. De zeep heeft een beetje een ‘flubberige’ textuur, maar is (naar mijn mening) heel aangenaam in gebruik :)

Klaar! Zijn jullie ook fan?

 

Gezichtsserum

Gezichtsserum

Baardbalsem

Baardbalsem