180126_Marionmaakt-8.jpg

Welkom op mijn website! Zorg dragen voor jezelf en het milieu, dat is waar ‘Marion Maakt’ voor staat. Via workshops en mijn blog deel ik met jullie mijn tips & tricks om 100% natuurlijke (verzorgings)producten te maken. En dat op een duurzame en verantwoorde manier!

Free my Pores - poeder

Free my Pores - poeder

Iedereen heeft wel eens te maken met vervelende mee-eters. Deze zwarte puntjes zijn verstopte haarzakjes waarin dode huidcellen, oliën en bacteriën zich opstapelen. De zwarte kleur komt door de oxidatie van keratine (= eiwit in de huid) .

Mensen met een gemengde of vettige huid hebben hier vaker last van. Maar niet alleen het huidtype speelt een rol. Een verhoogd insuline-niveau is één van de grootste boosdoeners. Als onze bloedsuikerspiegel de hoogte in gaat door bijvoorbeeld slechte eetgewoontes, hormonen of stress, veroorzaakt dit ook een stijging van stoffen die ontstekingen veroorzaken op cellulair niveau. Dit resulteert in meer zwarte puntjes.

Hoe kan je deze mee-eters verjagen? Je huid ’s ochtends en ’s avonds reinigen met een milde gezichtsreiniger is al een goed begin. Ik kies voor mijn zelfgemaakte face wash. Dit receptje geef ik mee tijdens de workshops Natural Face Care. Daarnaast verwen ik mijn huid af en toe met een kleimasker*.  

Ik probeerde heel wat recepten uit om van mijn mee-eters af te geraken, vaak zonder resultaat. Het receptje dat ik vandaag voor jullie in petto heb, werkt voor mij het best: ‘Free my Pores – poeder’. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig:

Zinkoxide is een wit pigment van minerale oorsprong. Het heeft een antiseptische werking en is daardoor heel geschikt voor de huid met problemen zoals acné. Het beschermt de huid tegen irritaties en heeft een kalmerende en verzachtende werking. Verder werkt het ook als UV-beschermer (wat in dit recept minder belangrijk is).

Calciumcarbonaat  is ook een ingrediënt uit minerale oorsprong en werkt sterk absorberend. Niet te missen om die poriën te bevrijden!

Koaline of witte klei reinigt de huid op een zachte manier. Net zoals calciumcarbonaat zal het overtollig talg absorberen, maar ook dode huidcellen verwijderen. Bovendien werkt de klei verzorgend en helend. Het is een milde klei die de huid niet uitdroogt en dus geschikt voor mensen met een gevoelige huid.  

Recept:

-       1 theelepel koaline klei

-       1 theelepel calciumcarbonaat

-       1 theelepel zinkoxide

Bereiding & gebruik:

Meng de drie poeders goed door elkaar en breng ze over in een potje.  Dop een vochtig herbruikbaar watje in het poeder en breng aan op de ‘getroffen‘ zone (bv. kin en neus). Doe dit boven de wastafel. Laat 10 min opdrogen. Bij het opdrogen kunnen er wat schilftertjes loskomen. Verwijder (boven de wasbak of in de douche) met een vochtig washandje/doekje. Daarna een voedende crème of serum aanbrengen.

Doe dit max. 1 maal per week.

Zorg dat er geen water in het potje is achtergebleven. Is dit wel zo? Geen probleem, laat het dan even open staan alvorens het deksel er op te draaien (voorkomt schimmel :) ).

*Meng een beetje klei met wat olie en water/Aloe Vera-gel en je hebt een reinigend en verzorgend gezichtsmasker in no-time. Meer receptjes voor DIY maskers volgen zeker.  

 

Baardbalsem

Baardbalsem

Lippenbalsem

Lippenbalsem