180126_Marionmaakt-8.jpg

Welkom op mijn website! Zorg dragen voor jezelf en het milieu, dat is waar ‘Marion Maakt’ voor staat. Via workshops en mijn blog deel ik met jullie mijn tips & tricks om 100% natuurlijke (verzorgings)producten te maken. En dat op een duurzame en verantwoorde manier!

Lippenbalsem

Lippenbalsem

Het eerste DIY receptje dat ik met jullie wil delen is een eenvoudige, maar heel doeltreffende lippenbalsem. Zeg maar dag tegen droge of gesprongen lippen. Met deze balsem die slechts uit twee ingrediënten bestaat, heb je steeds kissable lips.

Wist je trouwens dat vele lippenbalsems zoals labello aardolie bevatten? Wat, datzelfde goedje waaruit benzine bestaat? Jazeker! En dit is nog maar een begin van alle schadelijke stoffen die je in verzorginsproducten terugvindt. Meer daarover later, beloofd!

Aardolie (onder de naam paraffine, petroleum, petrolatum, minerale olie of vaseline) legt een laagje op je lippen dat ervoor zorgt dat o.a. vocht niet weg kan. Dit is net noodzakelijk omdat bij verdamping van vocht (en calcium) de huid een signaal krijgt om natuurlijke vetten aan te maken. Deze zijn van belang bij een gezonde en soepele huid.

Bij een laagje Labello of vaseline werkt dit mechanisme niet meer, met uitgedroogde lippen als gevolg. En wat doe je dan? Nog een extra laagje smeren. Herken je de lippenbalsemverslaving?

IMG_8299.JPG

Let op: Deze DIY lippenbalsem kan ook verslavend werken, maar alleen omdat het zo een fijn gevoel geeft ;-). Bij het stoppen van deze balsem zullen jouw lippen niet uitdrogen of ruw aanvoelen na enkele dagen. Ik gebruik hem af en toe, afhankelijk van het weer.

Ingrediënten (door te klikken op de ingrediënten kom je te weten waar je ze kan vinden - met de code ‘marionmaakt’ krijg je 10% korting bij Smoet.!)

Benodigdheden

Recept

  1. Doe de bijenwas en olie in een vuurvaste maatbeker. 

  2. Vul de kookpot met een bodempje water en zet de maatbeker hierin. Steek het vuur aan. Het water mag niet koken. 

  3. Wacht tot de bijenwas gesmolten is. Roer af en toe eens. 

  4. Giet de gesmolten massa in de lippenstifthouder. Zodra de lippenbalsem gestold is (ongeveer 10 min.) is de lippenbalsem klaar voor gebruik! 

Goudsbloemolie heeft een antiseptische, antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking. Het is ontstekingsremmend, verzachtend, kalmerend en wondhelend.  

Bijenwas zorgt voor de stevigheid en legt tegelijkertijd een beschermend laagje op de lippen (zonder ze af te sluiten). Kies voor de ongeraffineerde variant. Deze bevat meer voedingsstoffen.

*Als je een potje gebruikt, is de verhouding anders: 1 deel bijenwas en 5 delen olie (je kan hiermee experimenteren naargelang hoe vast je de balsem wilt).

Free my Pores - poeder

Free my Pores - poeder