
Deo voor de gevoelige huid
Veel natuurlijke deodorants bestaan uit een hoog percentage aan baking soda (=natriumbicarbonaat). Hoewel baking soda een natuurlijk en veilig product is dat heel efficiënt werkt tegen geurtjes, kunnen veel mensen dergelijke deodorants niet verdragen. Hoe komt dit, lees je hieronder.
Huidtype
Alle huidtypes, gevoelige huid
Toepassing
Bestrijden zweetgeur
Deo voor de gevoelige huid
5.0 sterren door 1 gebruiker
Categorie
Lichaam
Inhoud
50g
Bereidingen
25 minuten
Niveau
3/5
Onze huid heeft een lichtzure beschermmantel over zich heen. Beschadiging van deze mantel resulteert in irritaties. Baking soda is allesbehalve zuur. Het heeft een pH-waarde van rond de 8-10 en is daarmee sterk basisch. Onze huid raakt hierdoor uit balans met jeukende en rode oksels tot gevolg.
Heb jij een sterke huid die zichzelf snel reguleert? Dan kan het zijn dat je nog nooit last hebt ondervonden en is een deodorant met een hoog percentage aan baking soda perfect voor jou. Niet iedereen heeft dat geluk.
Voor de gevoeligen onder ons, ontwikkelde ik een uiterst mild receptje voor een natuurlijke deo. Je vindt nog steeds baking soda in dit recept, maar enkel en alleen om de pH-waarde te reguleren (en een klein beetje voor de werking).

Ingrediënten
-
2,5g PolyAquol 2W
-
2g Zink ricinoleaat
-
2,5g Koudgeperste druivenpitolie bio
-
39,85g Toverhazelaar bio hydrolaat
-
0,5g Sensicare conservering
-
0,15g Natrium bicarbonaat
-
2g Triethyl citrate (deowerkstof)
-
0,25g Natuurlijk parfum monoi (allergeenvrij)
FASE A
FASE B
FASE C
Bereidingswijze
Doe fase A in een vuurwaste maatbeker.
Voeg fase B stap voor stap in een andere vuurvaste maatbeker. Roer tussen elke stap en eindig met natrium bicarbonaat. Het kan dat het geheel een klein beetje bruist. Dit komt doordat sensicare zuur is en baking soda basisch. Beide reageren dus kort met elkaar. De baking soda hier zorgt ervoor dat de uiteindelijke deodorant niet te zuur is, maar een perfecte huidneutrale pH heeft (+ anti-bacteriële werking van baking soda).
Zet beide maatbekers op de bodem van een kookpot met een paar cm water. Zet het vuur aan en laat het geheel opwarmen. Af en toe eens roeren in beide maatbekers (met 2 verschillende roerstaafjes). Steek de thermometer in maatbeker van fase A.
Bij 80° (en als fase A volledig gesmolten is – zink ricineolate heeft een hoog smeltpunt) haal je beide maatbekers uit het vuur. Voeg onder constant roeren fase B bij fase A. Roer goed tot je een waterige emulsie bekomt. Zet eventueel in een schaaltje met koud water terwijl je verder roert.
Laat al roerend afkoelen tot onder de 40°C. Voeg nu ook fase C toe en roer opnieuw. De deo is nog heel vloeibaar. Na 24u zal de deo verder ingedikt zijn.
In principe hoef je de pH-waarde niet meer te meten als je dit recept goed hebt gevolgd. De pH is in dat geval oke.
Giet over in een roll-on fles van 50ml.
Gebruik & bewaring
Bewaring: minstens 5 maanden (indien gemaakt in perfect hygiënische omstandigheden en bewaard uit de buurt van licht, lucht en warmte).
Gebruik: ALTIJD schudden voor gebruik!
Dit blijft een milde, natuurlijke deo zonder aluminiumzouten. Hierdoor heb ik altijd een flesje in m’n handtas om op drukke dagen rond de middag m’n oksels toch nog even op te frissen.
Het natuurlijk parfum is allergeenvrij. Je zou deze er ook kunnen uitlaten of etherische olie nemen, maar mijn ervaring leert dat de parfum extra ‘kracht’ aan de deo geeft (= langere tijd frisse oksels).