Hoeveel kan je huid verdragen? Alles over de tolerantiedrempel van je huid. - Marion Maakt

Hoeveel kan je huid verdragen? Alles over de tolerantiedrempel van je huid.

Ik zie het vaak gebeuren: mensen die van nature geen gevoelige huid hebben, maar steeds gevoeliger worden door een verstoorde huidbarrière. Onlangs ontving ik nog een bericht van iemand die acne had en een peeling had laten doen bij de schoonheidsspecialiste. Haar vriendin had hier goede resultaten mee behaald, maar zij merkte dat haar acne na twee weken juist erger werd. Hoe kan dit?

Het antwoord ligt in de tolerantiedrempel van de huid, die van persoon tot persoon verschilt. Onder je tolerantiedrempel kan jouw huid skincare producten verdragen en haalt 'ie er meer voordeel uit dan nadeel. Boven die drempel is je huidbarrière te veel verstoord en kan je veel minder verdragen. Als jouw huidbarrière te veel verstoord is, kan dat ene skincare product dat bij je collega (of vroeger bij jou) wonderen doet, bij jou alleen maar meer irritatie veroorzaken.

Maar hoe beïnvloed je nu je tolerantiedrempel? De huidbarrière kan verstoord raken door te veel of te agressieve huidverzorgingsproducten (maar uiteraard ook door voeding, slaap, genen en levensstijl).

Dus zelfs te veel van die mooie natuurlijke cosmetica kan irriterend zijn? Ja, als je boven je tolerantiedrempel zit, wel. Het gaat niet alleen om de ingrediënten, maar ook om de hoeveelheid. Als een product waterhoudende stoffen bevat, moeten er conserveermiddelen worden toegevoegd die invloed kunnen hebben op het huidmicrobioom. Het aanbrengen van 1-2 lagen met een mild conserveermiddel heeft meestal weinig effect, maar stel je voor dat je dagelijks twee keer 4-5 verschillende producten op die manier gebruikt. Dit kan leiden tot een cocktail van verstoringen in de huidbarrière! Ik moet je niet vertellen dat het nog veel erger wordt als je nog geen milde producten gebruikt, vol irriterende stoffen.

Naarmate je de tolerantiedrempel overschrijdt, kunnen er steeds meer huidproblemen ontstaan, ongeacht de kwaliteit van de producten die je gebruikt. In zo'n geval heeft het soms weinig zin om nog een extra product toe te voegen dat specifiek op bv. acne werkt. Nee, je moet je tolerantiedrempel juist verhogen door te vereenvoudigen.

Wanneer je huid weer in balans is, kun je eventueel extra producten toevoegen. Zorg er echter voor dat je onderzoekt waardoor je in het verleden over je tolerantiedrempel bent gegaan, zodat je niet in dezelfde valkuilen stapt.

Ik ontvang veel berichtjes en luister altijd naar het verhaal achter de huid. Als ik hoor dat je huid veel te verduren heeft gehad, ga ik er meteen vanuit dat we beter naar je tolerantiedrempel kunnen kijken. In dat geval zal ik je geen extra serums of andere producten aanraden, maar teruggaan naar mijn fantastische cleanser en moisturizer als basis, niets anders (en in sommige gevallen ook het stay balanced serum omdat dit echt inzet op herstel).

laat een reactie achter

Reacties worden eerst gelezen en goedgekeurd voor we deze publiceren.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.