Voedend serum

Voedend serum

Wat heb je nodig? 

 • Plantaardige olie 
 • Eventueel etherische olie
 • Eventueel vitamine E
 • Een flesje van 50ml met druppelpipet

Scrol naar onder om de bereidingswijze te zien. 

Afgelopen week ben ik gaan skiën. Bij koud weer verlangt mijn huid soms naar wat extra verzorging. Na het aanbrengen van mijn dagcrème (receptje geef ik tijdens de workshops) breng ik af en toe een voedend gezichtsserum aan. Zo’n serum is heel eenvoudig om te maken. Het recept bestaat uit een mengeling van plantaardige olie (eventueel aangevuld met enkele druppels etherische olie). Kies steeds voor biologische, koudgeperste olie om de beste kwaliteit te garanderen. Je wil liever geen resten van pesticiden en herbiciden op je huid smeren.

Ook bij een acne-gevoelige en vette huid kan een goede keuze van plantaardige olie wonderen doen.

Binnen de huidverzorging mogen plantaardige oliën zeker niet ontbreken. Ze zijn voedend, verzachtend en zorgen ervoor dat de huid zo weinig mogelijk vocht verliest. Na het aanbrengen van een serum zorg je ervoor dat de vochtinbrengde bestanddelen uit een tonic of dagcrème niet kunnen ontsnappen.
Bovendien ondersteunen plantaardige oliën de huid bij zijn belangrijke afweerfunctie, zijn het bestrijders van vrije radicalen en werken ze herstellend bij een beschadigde huid. Ook geven ze geen of nauwelijks irritatie. Indien dit wel het geval is en dit blijft nadat je verschillende olietjes geprobeerd hebt, stop dan met het gebruik van plantaardige olie. Sommige mensen kunnen deze nu eenmaal niet verdragen.

De buitenkant van onze huidcellen (celmembraan) bestaat o.a. uit vetten en oliën. Dit ‘vetlaagje’ zorgt voor een gezonde huid, die voldoende gevoed, beschermd en gehydrateerd is. Bij een tekort aan oliën en vetten kunnen de celmembranen aangetast geraken en krijgen vrije radicalen hun kans om cellen te beschadigen (= o.a. rimpelvorming, vochthuishouding wordt verstoord…). In dit geval kan het gebruik van een plantaardige olie helpend zijn. De goede vetzuren in onze huid worden zo aangevuld.

Hoe meer de cellen in onze huid gevoed worden, hoe meer de huid vocht vasthoudt en uitdroging voorkomt. In mijn vorige blogpost schreef ik over de beschermende ‘zuurmantel’ van onze huid (hier). Plantaardige olie draagt bij aan de instandhouding van deze mantel en beschermt ons zo tegen ontstekingen, acne, allergieën, eczeem…

Ook acne kan het gevolg zijn van een tekort aan belangrijke vetzuren waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Zo heeft een acne-gevoelige huid een te kort aan linolzuur waardoor bacteriën die acne veroorzaken sneller kunnen groeien. Een olie rijk aan linolzuur kan dit tekort aanvullen en zo acne bestrijden. Verder is het belangrijk om een plantaardige olie te kiezen die ‘niet-comedogeen’ is. Comedogeen betekent de neiging van een stof of product om te talgklier te verstoppen. Een verstopte porie is het begin van acne. Zo is kokosolie vrij comedogeen en dus minder geschikt voor mensen met acné. 
Ik wil hier nog aan toevoegen dat ook voeding en hormonen een grote rol spelen bij het al dan niet hebben van een probleemhuid.

Tijd om enkele soorten plantaardige olie op een rijtje te zetten. Welke olie je kiest, is afhankelijk van je huidtype.

Kies steeds voor een kwaliteitsvolle, koudgeperste en bij voorkeur biologische olie. Merken zoals ladrôme en Sjankara zijn prima. Deze vind je hier. 

Vette huid/ gecombineerde huid

 • Hennepzaadolie
 • Jojoba-olie
 • Druivenpitolie
 • Rozenbottelolie

Bijvoorbeeld: 30 ml hennepzaadolie + 15 ml jojoba-olie + 15 ml Rozenbottelolie

Droge huid

 • Abrikozenpitolie
 • Zoete amandelolie
 • Arganolie
 • Avocado-olie
 • Jojoba-olie (in combinatie met andere olie)
 • Macademia-olie

Bijvoorbeeld: 20 ml Arganolie + 20 ml zoete amandelolie + 10 ml avocado-olie

Gevoelige huid:

 • Abrikozenpitolie
 • Zoete amandelolie
 • Arganolie
 • Jojoba-olie
 • Macadamia-olie

Bijvoorbeeld:

 • Gevoelig en droog: 25ml arganolie + 25ml amandelolie
 • Gevoelig en gemengd/vet: 40 ml jojoba-olie + 10ml arganolie  

Oudere huid

 • Abrikozenpitolie
 • Arganolie
 • Avocado-olie
 • Jojoba-olie
 • Druivenpitolie
 • Hennepzaadolie
 • Macadamia-olie
 • Teunisbloemolie (evening primerose)
 • Rozenbottelolie (in combinatie met andere olie)

Bijvoorbeeld:

 • Oudere huid en droog: 40 ml arganolie + 10 ml macadamia-olie
 • Oudere huid en gecombineerd/vet: 30ml hennepzaadolie + 10ml druivenpitolie + 10 ml rozenbottelolie.

Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca) bevat naast enkelvoudige onverzadigde vetzuren veel vitamines (B1,2,6, E & provitamine A) en mineralen. Het is een lichte olie die snel intrekt en dus geen vettig laagje achter laat. Hij is licht hydraterend, voedt en beschermt. Abrikozenpitolie activeert de huidstofwisseling en versterkt de huid. Gegarandeerd een soepel en zacht velleke ;-). Vooral een oudere, gevoelige en/of ontstoken huid hebben hier baat bij.

Zoete amandelolie (Prunus amygdalus var. dulcis) is van dezelfde soort als abrikozenpitolie. Amandelolie is iets goedkoper omwille van het hogere vetgehalte. Het duurt dan ook iets langer vooraleer de olie in de huid trekt. Amandelolie beschermt, verzorgt en voedt de huid. Zeker bij zonnebrand, jeuk of een schrale huid is dit een uitstekende keuze. Kies vooral voor amandelolie als je een droge, verharde en ruwe huid hebt. Hij is ook geschikt voor baby’s (bv. luieruitslag) en werkt jeukstillend bij eczeem en psoriasis.

Arganolie (Argania spinosa) is afkomstig uit Marokko en wordt van oudsher gebruikt door de Berbervrouwen voor het verzorgen van hun haar, huid en nagels. De olie wordt snel geabsorbeerd, weet ontstekingen te verzachten en herstelt de huid. Arganolie staat ook bekend om zijn anti-aging eigenschappen en helpt zwangerschapsstriemen te voorkomen. De olie versterkt en reguleert het immuunsysteem van onze huid. Grijp naar arganolie bij een beschadigde of ouder wordende huid. Ook bij droog eczeem en psoriasis wordt de olie ingezet. Verder beschermt arganolie ons tegen invloeden van buitenaf door de talrijke aanwezigheid van anti-oxidanten.

Avocado-olie (Persea gratissima) is de eerste keus bij een droge, schilferige huid. De olie zorgt ervoor dat er meer vocht door de huid opgenomen wordt en is sterk voedend. Ook psoriasis of droge eczeem kan verholpen worden. Bovendien bevordert avocado-olie de heling van littekens en vervaagt pigmentvlekken. Deze olie is minder geschikt voor de acne-gevoelige huid.

Jojoba-olie (Simmondsia californica) is een van mijn favorietje olietjes. Jojoba is geschikt voor alle huidtypes, zeker voor de gemengde tot vettige huid. De olie wordt snel in de huid opgenomen waardoor er geen vettig laagje achter blijft. Daarnaast lijkt de olie op het menselijke talg waardoor de talgproductie wordt vertraagd. Maar ook een droge huid is gebaat bij het gebruik van jojoba (in combinatie met een andere olie, bv. amandelolie). De olie legt een beschermmantel over de huid zodat er geen vocht verloren gaat, dit zonder de huid te verstikken. Tot slot is jojoba-olie een perfecte moisturizer en maakt het de huid soepel.

Druivenpitolie (Vitis vinifera) werkt verzachtend, beschermend, versoepelend, cel regenererend, anti-allergisch en voelt niet vettig aan. De olie bevat een hoog gehalte linolzuur en is dus heel geschikt bij een acne-gevoelige huid.

Hennepzaadolie is een goede keuze voor mensen met een gemengde of vette (acne) huid. Dit mede door het hoge gehalte linolzuur (50- 60%). Verder zorgt de olie ervoor dat vocht in de huid blijft en is het een uitstekende anti-ager. Minder geschikt voor een heel droge huid.

Macadamia-olie trekt goed in de huid en wordt vooral aanbevolen bij de droge en oudere huid. De olie werkt verzachtend, voedend, maakt soepel en bevorderd wondgenezing. Verder zal de olie ervoor zorgen dat andere actieve bestanddelen tot diep in de huid dringen.

Rozenbottelolie (Rosa rubiginosa/mosqueta/canina) heeft uitzonderlijke eigenschappen. Door de aanwezigheid van transretinolzuur werkt dit wondermidddeltje sterk celvernieuwend, herstellend op beschadigde huid, vervagend bij pigmentvlekken en rimpelbestrijdend. De olie is geschikt voor mensen met een acne-gevoelige huid, psoriasis of eczeem. Enerzijds herstelt het acne littekens en anderzijds bestrijdt het acne door het hoge gehalte linolzuur. Best mengen met een andere olie, want puur kan rozenbottelolie nogal droog aanvoelen. 

Teunisbloemolie verhoogt de weerstand van de huid. De olie vitaliseert, werkt beschermend en heeft een grote anti-rimpelwerking. Ook bij acne wordt deze olie aangeraden, hoewel hij in sommige gevallen toch voor verstopte poriën zorgt. Kies bij een acne-gevoelige huid liever voor hennepzaaldolie.  

Recept

 • Kies 1 of merdere plantaardige olie(n) geschikt voor jouw huidtype.
 • Doe ze samen in een flesje van 50ml met druppelpipet en schudt voorzichtig om oxidatie te voorkomen.
 • Voeg eventueel enkele druppeltjes etherische olie toe (max. 10). Uitleg over de werking van etherische olie komt in een latere blogpost.
 • Voeg eventueel 8 druppels vitamine E toe voor extra verzorging en om de houdbaarheid te verlengen (antioxidant).

De houdbaarheid verschilt bij elke plantaardige olie. Kijk op het flesje voor de houdbaarheidsdatum.

Gebruik

 • Na een crème of tonic 2 à 3 druppeltjes aanbrengen.

x, 

Marion