Hydraterend serum

Hydraterend serum

Wat heb je nodig? 

 • 49g hydrolaat (bv. rozenhydrolaat)
 • 2,5g ureum 
 • 0,25g hyaluronzuur poeder (hoogmoleculair)
 • Conserveringsmiddel: 10 druppels biokons 

Scroll naar onder voor het uitgebreide recept en de bereidingswijze. 

Een nieuw recept voor al wie last heeft van een droge huid tijdens de wintermaanden (of erna).

Wat is nu het verschil tussen mijn voedend en hydraterend serum? Om dit te begrijpen, leg ik eerst even kort uit hoe de huid werkt. 

Onze huid verliest voortdurend vocht uit zichzelf. Een reden te meer om voldoende water te drinken ;-). Een gezonde huid met een stevige huidbarrière gaat dit proces vertragen. De buitenste laag van onze huid bestaat namelijk uit dode huidcellen die dakpansgewijs op elkaar liggen. Samen met het sebum (= olie-achtige laagje) zorgt de huidbarrière dat water moeilijker uit de huid kan ontsnappen. Maar ook omgekeerd, dat slechte invloeden van buitenaf niet (of moeilijker) binnen komen.

Hoe komt het dan dat onze huid sneller droog aanvoelt in deze tijd van het jaar? In de winter is de lucht minder vochtig (o.a. door verwarming). Watermoleculen hebben de eigenschap om naar de plek te gaan waar er minder van hun soort zijn. M.a.w. het water in jouw huid zoekt een weg naar buiten, naar de plek waar er minder vocht is. En zo raakt je huid uitgedroogd.

Enkel een serum o.b.v. plantaardige olie gebruiken, is hier niet voldoende. Het is namelijk water dat ervoor zorgt dat je huid gehydrateerd aanvoelt. Olie (waaronder ons huid-eigen sebum, maar ook bv. het voedend serum) gaat het water 'insluiten' waardoor je huid minder snel uitdroogt. Voor het dat kan doen, moet er natuurlijk voldoende water zijn om binnen te houden. 

Je hebt dus beide nodig. Het receptje voor het hydraterend serum gaat de huid hydrateren. Het voedend serum zal ervoor zorgen dat het water minder snel ontsnapt. 

Ik gebruik beide serums graag over elkaar ter vervanging van een dagcrème: eerst het hydraterende serum, daarna het voedende. Je zou ook de hydraterende elementen uit dit serum kunnen 'insluiten' door er jouw dagcrème op aan te brengen. Een dagcrème bestaat namelijk ook uit vetcomponenten die de hydraterende bestanddelen vasthouden. 

Let wel op, skincare is slechts 1 puzzelstukje. Een goed gehydrateerde huid vraagt ook om een gezond voedingspatroon, voldoende slaap, weinig stress... 

Ingrediënten 

Ureum is van nature aanwezig in het lichaam en helpt bij het natuurlijke hydratatieproces in de huid. Het gaat het vermogen van de opperhuid om water aan te trekken en vast te houden, verbeteren. Ureum werkt ook licht exfoliërend en is daarom een geschikt alternatief voor de hevigere AHA's of BHA's. Bovendien werkt het verzachtend en zuiverend. 

Hyaluronzuur komt ook voor in ons lichaam. Het werkt als een spons en heeft het vermogen om 6000 keer zijn eigen gewicht aan water te binden. Het is dus sterk hydraterend en reguleert het vochtgehalte in de huid. Hyaluronzuur is een poeder dat oplost in water en zo een gel vormt. 

Rozenhydrolaat werkt kalmerend, verzorgend en herstellend op de huid. 

Recept, ingrediënten vind je hier:

 • 49g hydrolaat (ik gebruik liefst rozenhydrolaat omwille van de voedende en verzachtende eigenschappen)
 • 2,5g ureum (Wil je er een meer exfoliërend serum van maken, gebruik dan 5g - niet dagelijks gebruiken)
 • 0,25g hyaluronzuur poeder (hoogmoleculair)
 • Conserveringsmiddel:
  • 10 druppels biokons (natuurlijk, houdbaarheid 3 maand, heeft sterke geur) OF
  • 10 druppels cosgard (synthetisch, maar toegelaten in natuurcosmetica, houdbaarheid +- 6 maand) OF
  • 40 druppels Leucidal (natuurlijke, geen geur, +-houdbaarheid 6 weken, geschikt voor de heel gevoelige huid)

Bereidingswijze

 1. Doe de helft van het hydrolaat en de ureum in een maatbeker en roer tot alles opgelost is. 
 2. Doe het hyalyronzuur bij de andere helft in een andere maatbeker en roer goed. Er zullen brokjes ontstaan. Zet het mengsel voor 20 min. weg en roer af en toe eens tot er een gel ontstaat en de witte vlokken weg zijn. 
 3. Voeg de inhoud van beide maatbekers samen. 
 4. Doe het conserveringsmiddel erbij
 5. Giet over in een pompflesje. LET OP: het flesje op de foto is niet ideaal. Het gaat, maar het serum is makkelijker in gebruik in een pompflesje. 
 6. Je zal zien dat het hyaluronzuur een beetje aan de oppervakte blijft drijven. Na 24u is dit weg. Het mengsel heeft tijd nodig om met elkaar te vermengen. 

TIP 1: vervang het hydrolaat door Aloe Vera gel, voeg nog 2g plantaardige olie (bv. jojoba-olie) toe en krijg een sterk hydraterend masker. Royaal aanbrengen en na 15 min. afspoelen met lauw water. Daarna een voedend serum of dagcrème aanbrengen. Neem minder van de ingrediënten als je slechts 1 maskertje wil maken. 

TIP 2: Last van een droge, jeukerige hoofdhuid in de winter? Ik gebruik dit serum ook als 'hoofdhuidmasker'. Voor het slapengaan aanbrengen + enkele druppeltjes olie. Volgende ochtend uitwassen. 

Bye bye winterhuid! 

x, 

Marion