Huidneutrale handzeep

Huidneutrale handzeep

Wat heb je nodig? 

 • 20 g Geraspte Aleppo of groene Marseille zeep
 • 200 ml gedemineraliseerd water 
 • 2,5g Xanthaangom 
 • 1 el amandelolie (of aan andere plantaardige olie)
 • 15g vloeibaar Citroenzuur 
 • 40 druppels biokons
 • Optioneel: 3g of 1 theelepel provitamine B5
 • Optioneel: 20 – 60 druppels etherische olie 
 • Kookpot
 • thermometer
 • pompflesje van min. 200ml

Scroll naar onder voor het volledige recept en de bereidingswijze.

Zeep was vroeger mijn grootste allergie-veroorzaker. Niet alle zeep natuurlijk, maar wel de zeep die parfum, parabenen, alcohol… bevatte en bovendien niet afgestemd was op de pH-waarde van mijn huid (meer info over de pH-waarde hieronder). Ik gebruik zelf vaak een stuk zeep (Marseille, Aleppo, Castille…), maar vind het ook fijn om een vloeibare variant te hebben.

Tijdens een van mijn workshops vroeg een deelneemster mij naar een receptje voor vloeibare handzeep. Ze wou die graag gebruiken in haar zaak. Ik ging aan het experimenteren en deel vandaag graag mijn recept met jullie. De uitdaging: ik wou een zeep zonder palmolie en helemaal vegan.

Eerst en vooral wil ik even stilstaan bij de ingrediënten:

De originele Aleppo zeep is afkomstig uit Syrië en bestaat uit olijfolie en Laurierbes-olie. Laurierbes olie heeft een bacterie-werende, schimmeldodende en antivirale werking. Bovendien is de zeep heel verzorgend voor de huid: hij droogt niet uit, bevat geen parfum en is van nature rijk aan vitamine E. Aleppo zeep is geschikt voor de gevoelige huid.

Groene Marseillezeep, of Marseille zeep vervaardigd uit olijfolie is net zoals Aleppo zeep zacht voor de huid, bevat geen geurstoffen en is vrij van additieven. De zeep minimaliseert de kans op allergische reacties en kan ook gebruikt worden door mensen die last hebben van eczeem of psoriasis. Bovendien werkt ze bacteriedodend en antiseptisch.

De witte Marseille zeep is gemaakt van palmolie. De productie van palmolie heeft nadelige ecologische, sociologische en economische gevolgen. Meer hierover lees je hier en hier. Ik probeer stapsgewijs vervangende producten te vinden voor grondstoffen waar palmolie in zit. Niet eenvoudig, want de olie zit echt (bijna) overal in! Mijn zoektocht is nog niet afgerond.
De Marseille zeep van Marius Fabre zou gemaakt zijn van duurzame palmolie. Er is echter grote twijfel of palmolie wel duurzaam kan zijn. In dit artikel kan je lezen waarom. Dit receptje kan niet gemaakt worden met witte Marseille zeep (het gaat schiften). 

Zowel Aleppo als groene Marseille zeep hebben hun eigen specifieke geur die afkomstig is van de plantaardige oliën waaruit de zeep gemaakt is. Dit kan in het begin een beetje wennen zijn. Ik maakte zelf de handzeep met Aleppo en ben fan van de natuurlijke aardse geur met een vleugje lavendel (etherische olie die ik toevoegde).

Wil je nog meer weten over Marseille en Aleppo zeep? Neem dan een kijkje hier.

Xanthaangom is een verdikkingsmiddel dat zowel in voeding en cosmetica gebruikt wordt. Deze gom wordt verkregen door het natuurlijke gistingsproces van een koolhydraat met de bacterie Xanthomonas campestris. Xanthaangom is verkrijgbaar in transparante en niet-transparante vorm. Ik verkies de transparante variant omdat je dan een heldere gel krijgt (minder van toepassing in de handzeep, wel bij bv. deodorant).

Citroenzuur wordt gewonnen uit citrusvruchten of uit suiker met behulp van bepaalde schimmels. Het is biologisch afbreekbaar. Citroenzuur werkt als natuurlijk conserveringsmiddel. In de handzeep gebruik ik het zuur om de pH-waarde aan te passen aan de pH-waarde van onze huid. Onze huid heeft een licht zure mantel over zich heen die ons beschermt tegen slechte invloeden van buitenaf. Als deze zuurtemantel uit balans wordt gebracht is de huid vatbaarder voor acne, irritaties, uitdroging, beschadiging… Het is dus belangrijk dat de producten die je gebruikt, pH huid neutraal zijn (= een pH-waade van 5,5). Meer (interessante!) uitleg hierover vind je hier.
Om diezelfde reden zal je ook vaak bij handzepen uit de supermarkt het woordje ‘Citric acid’ (=citroenzuur) terugvinden op het etiket. Huid pH-neutraal wil natuurlijk nog niet zeggen dat het product ook vrij is van andere schadelijke stoffen (parabenen, parfum, paraffine…)

Amandelolie maakt de handzeep extra voedend en verzorgend. Je zou hier perfect een andere plantaardige olie kunnen toevoegen: olijfolie, jojoba-olie, druivenpitolie… Kies steeds voor de ongeraffineerde, koudgeperste (‘virgin’) variant. Deze bevat het meeste voedingsstoffen.

Ik voegde ook nog D-pahnthenol (= provitamine B5) toe voor extra hydratatie. Zeker in de winter kunnen mijn handen erg droog aanvoelen. D-panthenol houdt vocht vast en is dus ideaal bij een vochtarme huid. Daarnaast heeft D-panthenol een herstellende werking en zorgt het voor een zachte en soepele huid.

Je zou de D-panthenol kunnen vervangen door plantaardige glycerine. Glycerine werkt ook vochtinbrengend, maar is vaak uit palmolie vervaardigd. De variant zonder palmolie is  iets moeilijker te vinden. Je kan dit steeds navragen bij de producent.

Je kan ook enkele druppels Etherische olie toevoegen. Etherische olie is natuurlijk, maar dit wil niet zeggen dat je hier niet kan op reageren. Sommige mensen zijn allergisch aan bepaalde inhoudsstoffen in essentiële olie. Bijvoorbeeld Linalol en Limonene. Deze komen van nature in verschillende etherische olie voor. Kan je deze stoffen niet verdragen? Ga dan op zoek naar Etherische olie zonder dergelijke inhoudsstof. 

Update: Om te vermijden dat de handzeep te snel slecht wordt, voeg je best nog een conserveringsmiddel toe. Ik gebruik biokons om een houdbaarheid van drie maand te garanderen. Biokons is een natuurlijk conserveringsmiddel gemaakt van antibactiële en schimmelwerende stoffen uit planten. 

Ook bij zwangerschap is voorzichtigheid met etherische olie aangewezen. Zo zijn sommige etherische oliën bijvoorbeeld menstruatie bevorderend. In de toekomst zal ik nog een uitgebreid stuk schrijven over etherische olie. Voor nu: Ben je zwanger, dan is lavendel een veilige keuze (max. 30 druppels op 200ml handzeep).

Ingrediënten:

 • 20 g Geraspte Aleppo of een blok groene Marseille zeep (Ik gebruikte Aleppo). Je kan een blok kopen om te raspen. Zie hierboven waarom ik niet voor de witte Marseille-zeep kies.
 • 200 ml gedemineraliseerd water (strijkwater, in de supermarkt)
 • 2,5g Xanthaangom (bij voorkeur de transparante, mooier resultaat)
 • 1 el amandelolie 
 • 15g vloeibaar Citroenzuur
 • pH-meter. 
 • 40 druppels biokons (conservering)
 • Optioneel: 3g of 1 theelepel D-panthenol (= provitamine B5)
 • Optioneel: 20 – 60 druppels etherische olie (Ik gebruikte lavendel: verzorgend, herstellend, goed bij irritatie…)

Houdbaarheid: 3 maand.

Recept:

 1. Kook het gedemineraliseerd water in een schone kookpot.
 2. Voeg de geraspte zeep toe en zet op een laag vuur. Roer tot alle vlokken opgelost zijn.
 3. Voeg de xanthaangom beetje bij beetje toe als de zeep is afgekoeld (onder de 30 graden - anders werkt de kleefkracht niet meer). Goed roeren met een kloppertje. Laat +- 20 min. staan en roer/klop af en toe eens zodat alle klontertjes oplossen. De zeep zal indikken.
 4. Voeg de amandelolie, D-panthenol (optioneel), etherische olie (bv. lavendel, optioneel) toe en biokons toe
 5. Voeg als laatste het vloeibaar citroenzuur toe. De zeep zal een beetje verkleuren. Indien je een pH-meter hebt, kan je de waarde testen. Bij 15g vloeibaar citroenzuur kom je normaal gezien uit op een pH-waarde van 5,5 ( = huidneutraal). Het is aangeraden om het citroenzuur beetje bij beetje erbij te gieten en tussendoor te roeren en de pH te testen tot je 5,5 uitkomt. 
 6. Giet de zeep in een fles van 200 ml met pompje, met behulp van een trechter. De zeep heeft een beetje een ‘fflubberige’ textuur, maar is (naar mijn mening) heel aangenaam in gebruik :)

Veel maakplezier! 

x, 

Marion