Baardbalsem

Baardbalsem

Wat heb je nodig? (scroll naar onder voor het volledige recept)

 • 10g jojoba-olie / 2 delen (bv. maatlepels)
 • 10g wonderolie (=castorolie of ricinusolie) (of enkel jojoba-olie) / 2 delen
 • 12,5g sheaboter / 2 delen
 • 5g bijenwas / 1 deel
 • Optioneel: 8 - 12 druppels Etherische olie

Zin om uit te pakken met een zelfgemaakt cadeau voor een vriend, broer of vader?  Vandaag geef ik jullie een receptje mee voor een DIY baardbalsem.

Een goede baardbalsem verstevigt en verzacht de baardharen. De baard kan makkelijker in model gebracht worden en krijgt een mooie glans. Bovendien wordt de huid gevoed en gehydrateerd.

Ook als je geen baard hebt, kan deze balsem iets voor jou betekenen. Na het scheren is de huid vaak droog, geïrriteerd of soms beschadigd. Een verzorgende balsem kan hierbij helpen.

Als vrouw kan je hem ook gebruiken. Misschien is ‘Rescue-balsem’ dan een betere naam ;-). Ik gebruik de baardbalsem van mijn vriend bij droge plekjes (bv. bij een verkoudheid onder de neus), gesprongen lippen, schilferige huid, etc. Gebruik dan als plantaardige olie liever goudsbloemmaceraat. 

Voor de balsem gebruiken we stuk voor stuk voedende ingrediënten. Hier heb je ze op een rijtje. Ik gebruikte als bron ‘Aromecum: Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem - Drs. Harmen Rijpkema’. Veruit een van mijn lievelingsboeken!

Sheaboter of karitéboter is een olie geperst uit de noten van de sheabutterboom. In ons Belgenland is de olie meestal vast. Het smeltpunt van sheaboter ligt namelijk tussen de 28 en 36 graden. Dit Afrikaanse goud werkt huidverzachtend, -versoepelend en -beschermend, geneest bij kloven en is licht ontstekingsremmend. Ga zeker voor koudgeperste sheaboter. De geraffineerde variant ruikt misschien aangenamer (ruikt eigenlijk naar niets), maar heeft veel voedingsstoffen verloren tijdens de opwarming. Dit geldt trouwens voor elke olie.

Jojobaolie is een vloeibare was die verkregen wordt via persing van de zaden van de Jojobastruik (een woestijnstruik). Jojobaolie bevat heel wat vetzuren en vetzuuresters, maar ook vitamine E en mineralen. De olie is geschikt voor ieder huidtype. Jojoba wordt goed in de huid opgenomen en voelt niet vettig aan. Het werkt talgregulerend, huidverstevigend, beschermend en hydraterend. Tot slot bevat jojobaolie ontstekingswerkende stoffen, ideaal bij een ontstoken huid. 

Castorolie, ricinusolie of wonderolie is een olie geperst uit de zaden van de ricinusplant. De olie is voedend, hydraterend en verzachtend. Het houdt de poriën vrij van bacteriën waardoor de huid minder kans heeft op huidinfecties. Castorolie werkt ook genezend en jeukstillend.

Bijenwas geeft stevigheid aan de balsem. De was zorgt voor een goede smeerbaarheid en werkt ook verzachtend op de huid. Bijenwas kan eventueel vervangen worden door candelillawas (plantaardig).

Enkele etherische oliën:

Ik koos voor de typische mannelijke geuren. Maar eigenlijk hou ik niet van dat onderscheid. Ik ben zelf heel grote fan van onderstaande essentiële oliën en gebruik ze dagelijks in mijn shampoo, dagcrème, deo, aromadiffuser… :-).

Let op met citrus. Etherische olie van citrus is vaak fototoxisch. Als je na het aanbrengen in de zon loopt, kan dit brandwonden, pigmentvlekken… veroorzaken. Wacht steeds 12u alvorens in de zon te komen bij volgende EO’s: Bergamot, bittere sinaasappel, pompelmoes, citroen, limoen, zoete sinaasappel...

Vetiver heeft een houtige en aardse geur. Persoonlijk vind ik dit zalig, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Vetiver kan ingezet worden voor diverse huidtypes: droog, vet of verouderd.  

Rozemarijn (Rosmarinus Officinalis - ct Verbenon) kan gebruikt worden bij heel wat huidproblemen: droge huid, acne en couperose. Het stimuleert de bloedcirculatie in alle huidlagen. Deze variant (ct Verbenon) wordt door de meeste mensen verdragen. Wees toch voorzichtig bij een erg gevoelige huid.

Grove den (Pinus Sylvestris) zuivert de huid. Grove den wordt vooral ingezet bij allerlei luchtwegeninfecties, maar ik voeg hem toch vaak toe in cosmetica omdat ik van de geur hou.

Atlasceder (Cedrus atlantica) is ideaal bij een vettige of acne huid. Deze etherische olie wordt ook vaak gebruikt bij roos en vet haar, maar dit is minder van belang bij onze baardbalsem.

Echte Lavendel (lavendula officinalis/angustifolia) beschikt over veel goede eigenschappen. Lavendel is een van de weinige etherische olie die puur op de huid mag aangebracht worden (aanstippen bij insectenbeten, koortsblaas, puistjes). Lavendel is bijzonder geschikt oor de gevoelige, geïrriteerde huid en bevordert het genezingsproces bij wondjes.

Ingrediënten, vind je oa hier:

 • 10g jojoba-olie / 2 delen (bv. maatlepels)
 • 10g wonderolie (=castorolie of ricinusolie) (of enkel jojoba-olie) / 2 delen
 • 12,5g sheaboter / 2 delen
 • 5g bijenwas / 1 deel
 • Optioneel: 8 - 12 druppels Etherische olie (1 of meerdere soorten). Mijn favoriete combo: 2 druppels vetiver, 4 druppels rozemarijn en 4 druppels grove den.

Benodigdheden:

 • Een vuurvaste maatbeker
 • Een roerstaafje of lepel
 • Kookpot 
 • Potje van 30 ml
 • Precisieweegschaal

 Recept:

 1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de etherische olie in een vuurvaste maatbeker.
 2. Zet de maatbeker in een kookpot met een bodempje water en laat au-bain-marie smelten op een laag vuur.
 3. Als alles gesmolten is, haal je de maatbeker uit het vuur. Laat dit niet langer in het vuur staan, want zo gaan meer werkzame stoffen verloren. `
 4. Doe de etherische olie (EO) nu snel bij de massa en roer kort. Giet over in een potje. Je zal zien dat de balsem vlug begint te stollen. De werking van etherische olie vervliegt bij een temperatuur boven de 40 graden. Wanneer je de etherische olie toevoegt aan de andere ingrediënten is de temperatuur nog veel te hoog.

Het is hier kiezen:

OF de balsem is mooi gelijk verdeeld in het potje en heeft een glad oppervlak. De werking van de EO is deels verloren (zoals op de foto).

OF je wacht tot de temperatuur onder de 40 graden is (meet je met een thermometer of tien min. wachten) voordat je de etherische olie toevoegt. Je kan de balsem niet meer gieten in het potje, maar moet deze erin scheppen (minder mooi, maar wel een optimale werking).

It’s up to you ;-).

Veel succes! 

x, 

Marion